Ägarbyte på bil – så gör du för att inte bli lurad
För att byta ägare på en bil i samband med en bilaffär ska du göra ett så kallat ägarbyte. Det kan göras digitalt via Transportstyrelsens app och hemsida, eller fysiskt via registreringsbeviset. Det är enkelt att göra ett ägarbyte men det finns några viktiga saker du bör tänka på för att inte bli lurad. Här går vi igenom hur du smidigast och tryggast genomför ett ägarbyte samt berättar hur försäkring och bilskatt påverkas när bilen skrivs över på någon annan.
Ett ägarbyte av en bil ska göras i samband med bilaffären, det vill säga när du köper eller säljer en bil. Oavsett om du är säljare eller köpare finns det några saker som är bra att tänka på för att inte bli lurad.
Dessutom är det viktigt att du har koll på vad som händer med bilskatten och försäkringen i samband med ägarbytet för att du inte ska förlora eller tvingas betala mer pengar än du tänkt.
Informationen i den här artikeln är främst riktad till dig som säljer eller köper ett fordon privat. Om du gör affären med en bilhandlare, oss på Bilbolaget till exempel, kan de i regel göra ägarbytet åt dig och då slipper du fundera på allt det här.
Du kan behöva bilens registreringsbevis
Tidigare har man behövt bilens senast utfärdade registreringsbevis för att kunna göra ett ägarbyte. Så är dock inte längre fallet, åtminstone inte om du gör ägarbytet via Transportstyrelsens hemsida och har Bank-ID.
Använder du appen eller gör ägarbytet på papper behövs fortfarande registreringsbeviset.
Registreringsbeviset – kallas även för ägarpapper eller ägarbevis – består sedan 2004 av två delar (två papper). Del 1 finns på det blå pappret. Den delen innehåller bland annat teknisk fakta om fordonet samt information om vem som äger det. Del 2 finns på det gula pappret. Den delen klassas som en värdehandling och används bland annat för att skicka in anmälan om ägarbyte.
Vilken av delarna du behöver varierar beroende på hur du gör ägarbytet. Mer om det nedan.
Har du inte ägarbeviset? Ansök om ett nytt registreringsbevis hos Transportstyrelsen

Ägarbyte utan registreringsbevis?
Många Googlar på om man kan göra ägarbytet utan registreringsbevis. Det finns också flera forum online där det diskuteras om det är säkert att köpa eller sälja bil utan registreringsbeviset. De korta svaren har länge varit nej och NEJ FÖR FAN!
Sedan 2024 går det att göra ägarbyte även om säljaren inte har bilens registreringsbevis. Då måste ägarbytet göras direkt i e-tjänsten på Transportstyrelsens hemsida och säljaren behöver en e-legitimation, till exempel Mobilt Bank-ID. I sådana fall behöver du inte dra öronen åt dig om säljaren inte har registreringsbeviset. Går ägarbytet igenom behöver du inte oroa dig för att bli lurad.
I alla andra fall bör du fortsatt säga nej till att göra ett ägarbyte utan bilens registreringsbevis. Det finns nämligen otaliga sätt för bedragare att luras på, och att säga att man inte har registreringsbeviset och därför fixar ägarbytet i efterhand är en klassiker. Don’t fall for it. Vänta tills registreringsbeviset finns och gör affär då.
Att beställa ett nytt registreringsbevis är gratis och det tar bara några dagar att få det hem på posten. Sitt lugnt i båden under tiden.
Det finns oberoende aktörer som tar betalt för att agera mellanhand och genomför affären mellan säljare och köpare i väntan på registreringsbeviset, men det är inget vi rekommenderar.
Så gör du ägarbyte på bil
Att göra ett ägarbyte är kostnadsfritt och inte speciellt svårt. Det finns tre sätt att göra ett ägarbyte på:
- Via e-tjänsten på Transportstyrelsens hemsida
- I Transportstyrelsens app ”Mina fordon”
- Fysiskt, via bilens registreringsbevis
Transportstyrelsens e-tjänst och app kan enbart användas av privatpersoner över 18 år. Om köpare eller säljare är ett företag eller en minderårig måste anmälan om ägarbyte göras med bilens registreringsbevis.
Det finns olika för- och nackdelar med respektive sätt. Generellt är det dock tryggare för både säljare och köpare att göra ägarbytet digitalt. Nedan går vi igenom de olika tillvägagångssätten mer i detalj.

Ägarbyte via Transportstyrelsens hemsida och e-tjänst
Via Transportstyrelsens hemsida kommer du åt en e-tjänst där du kan göra ägarbyte online, antingen via mobilen eller datorn. Tillsammans med appen är detta det säkraste sättet att genomföra ett ägarbyte på.
Det är dessutom enkelt och smidigt, du fyller bara i informationen som efterfrågas och klickar dig vidare tills ägarbytet är genomfört. Ytterligare plus är att ägarbytet kan genomföras i princip var du än är – så länge du har internetuppkoppling.
Anmäl ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida
En av de starkaste fördelarna med e-tjänsten är att ägarbytet genomförs direkt. Bilen skrivs alltså över på den nya ägaren samma dag. Detta kan givetvis vara en nackdel om säljare och köpare kommit överens om att ägarbytet ska ske ett datum längre fram i tiden. Om så är fallet måste ägarbytet registreras på registreringsbeviset.
Ytterligare en eventuell nackdel är att du i e-tjänsten inte kan anmäla en avställning i samband med ägarbytet. Vill du göra det måste du använda registreringsbeviset.
För att kunna använda e-tjänsten behöver:
- säljaren legitimera sig med e-legitimation (exempelvis bank-ID).
- både säljare och köpare ha giltiga svenska körkort och vara över 18 år.
Ägarbyte via Transportstyrelsens app
Via Transportstyrelsens app ”Mina fordon” kan du göra ägarbyte via mobilen. Det är lika säkert, enkelt och smidigt som via e-tjänsten, samt fungerar var du än är så länge du har internetuppkoppling.
Appen laddas ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play och fungerar i såväl iPhone som Android-telefoner. Även här fyller du i informationen som efterfrågas i varje steg och klickar dig vidare tills ägarbytet är genomfört.
Precis som när du använder e-tjänsten skrivs bilen över på den nya ägaren direkt. Vill du av någon anledning att ägarbytet ska ske ett datum längre fram i tiden använder du registreringsbeviset istället.
För att anmäla ägarbyte via appen behöver:
- säljaren fordonets senast utfärdade registreringsbevis, del 2 (gula pappret).
- både säljare och köpare ha giltiga svenska körkort och vara över 18 år.
Systemfördröjning i app och e-tjänst
På kvällar och helger har tydligen Transportstyrelsens system paus. Då jobbar det nämligen ikapp allt som skett under dagen. Alla digitala ägarbyten som sker under denna tid läggs i en kö och bearbetas först nästkommande vardagkväll.
Om ägarbytet sker en lördag kommer det inte att registreras förrän på måndag kväll. Ditt ägarbyte kommer dock att gälla från och med lördagens datum.
Ägarbytet sker alltså direkt, men Transportstyrelsens egna system uppdateras inte. Därför kan det se ut som att du fortfarande är ägare trots att du fått en kvittens på att ägarbytet är genomfört. Hur gammeldags och o-digitalt detta än låter år 2024 är det alltså bara något vi får leva med.

Ägarbyte via registreringsbeviset
Väljer du att anmäla ägarbytet med hjälp av registreringsbeviset ska du använda det senast utfärdade registreringsbeviset i original. Anmälan görs på del 2 (det gula pappret), på sidan som heter ”Anmälan om ägarbyte och avregistrering”. Väl ifylld postas denna till Transportstyrelsen.
P.S. Om du har ett registreringsbevis som utfärdats innan september 2004 finns det bara en del, då använder du den.
Att göra ägarbytet genom att fylla i registreringsbeviset är enkelt, du fyller bara i alla uppgifter som efterfrågas på pappret med en bläck- eller tuschpenna (så att texten inte går att sudda ut). Fördelarna med detta tillvägagångssätt är att du kan välja ett datum längre fram i tiden för överlåtelsen samt att fordonet kan ställas av eller på i samband med ägarbytet.
Nackdelen med att registrera ägarbytet på registreringsbeviset är att det inte görs någon kontroll av vare sig bilen, registreringsbeviset eller köparens körkort. Risken för att bli lurad är därmed större än när överlåtelsen sker digitalt. Eftersom ägarbytet postas till Transportstyrelsen kan det dessutom försvinna i postgången.
Se till att följande information är ifylld innan dokumentet postas:
- Köparens personnummer, organisationsnummer eller dyl.
- Köparens namn och adress i Sverige.
- Datum som ägarbytet ska gälla från.
- Säljare och köpares underskrifter.
Anmälan om ägarbyte skickas till Transportstyrelsen, 701 81 Örebro. Adressen är redan förifylld på pappret du ska skicka in. Det du behöver göra är att klistra på ett frimärke i rutan avsedd för brevporto och lägga det ifyllda pappret i en brevlåda. Du behöver alltså inte använda något kuvert eller dylikt.
PS. Det gula pappret är perforerat mitt på. Den nedre delen behövs egentligen inte, så du kan riva av den innan du postar ägarbytesanmälan.
Anmälan måste komma in till Transportstyrelsen inom 10 dagar från överlåtelsen. Annars kommer anmälans ankomstdag att registreras som datum för ägarbytet i stället för det datum som ni skrivit på pappret.
Specialfall
Det finns några specialfall då informationen ovan inte, eller bara delvis, stämmer. Det kan till exempel vara om köparen är under 18 år, saknar svenskt personnummer eller har skyddad identitet. Det kan även vara att bilen ska säljas till en köpare i utlandet eller att säljaren är ett dödsbo.
För dessa specialfall, se instruktioner om ägarbyte på Transportstyrelsen hemsida.

Så minskar du risken att bli lurad
När ägarbytet görs digitalt, antingen via e-tjänsten eller appen, kontroller Transportstyrelsens system flera saker som gör att risken för bedrägerier minskar.
Eftersom säljaren måste identifiera sig med bank-id och ange uppgifter från både sitt körkort och registreringsbeviset kan du som köpare vara säker på att det verkligen är ägaren av fordonet som säljer det till dig. Dessutom sker bytet direkt, så du behöver inte vara orolig för att betala för en bil som du inte blir registrerad ägare till.
Som säljare kan du känna dig trygg med digitalt ägarbyte eftersom du direkt får ett kvitto på att bilen skrivits över på den nya ägaren. Du behöver alltså inte oroa dig för att ägarbytet inte ska gå igenom och du står kvar som (betalningsskyldig) ägare till ett fordon som du inte längre har.
Oavsett om du är säljare eller köpare bör du aldrig låta någon fotografera ditt körkort. Knappa själv in dina körkortsuppgifter i e-tjänsten.
Då ska du vara extra vaksam
Om ägarbytet görs genom att ni fyller i registreringsbeviset bör du själv se till att anmälan läggs på brevlådan och verkligen skickas till Transportstyrelsen. Det är också viktigt att se till att registreringsbeviset är det senast utfärdade och att alla uppgifter stämmer.
Försök också kontrollera att motparten verkligen är den person som hen utger sig för att vara. Om ni skickar in ett gammalt registreringsbevis eller om anmälan innehåller felaktiga uppgifter kommer ägarbytet nämligen inte gå igenom och säljaren fortsätter att stå som ägare på bilen.
De sista sakerna är svåra att kontrollera, varför vi alltid rekommenderar att du gör ägarbytet digitalt – detta oavsett om du är säljare eller köpare.
Ska du köpa bil finns det flera andra saker som är viktiga att undersöka för att inte bli lurad, till exempel bör du kontrollera att det inte finns några skulder på bilen.

Fordonsskatt och ägarbyte
Den som står som ägare till bilen vid uppbördsmånadens första dag (det vill säga den första dagen i månaden som bilens skatt ska betalas, exempelvis 1/3) är skyldig att betala skatten. Detta även om skatten till exempel är för hela kommande året och ett ägarbyte görs innan sista betalningsdatum.
Se när skatten ska betalas på din bil
Tänk på detta som köpare
Om ägarbytet sker i den månad som fordonsskatten ska betalas övergår alltså inte skyldigheten att betala till den nya ägaren. För din trygghet som köpare bör du därför kontrollera att säljaren betalat skatten innan ni gör ägarbytet.
Detta händer om säljaren inte betalar skatten
Tänk på detta som säljare
Tidigare inbetalad fordonsskatt återbetalas inte när Transportstyrelsen registrerar ett ägarbyte för ett fordon som fortsätter att vara påställt. Som säljare kan det kännas drygt att betala flera månaders skatt för en bil som någon annan kommer att äga. Framför allt om skatten är hög. I sådana fall kan du och säljaren till exempel komma överens om att köparen betalar extra för att kvitta denna summa.
Om detta inte är aktuellt och du vill få tillbaka pengarna du betalat för skatten måste du ställa av fordonet innan det säljs. Om fordonet ställs av i samband med ägarbytet, det vill säga om ni anmäler ägarbyte och avställning på registreringsbeviset, betalar Transportstyrelsen istället ut skatten till den nya ägaren.
Fler tips till dig som ska sälja bil privat
Om bilen är avställd och ställs på i samband med ägarbytet – detta kan göras via hemsidan, appen eller registreringsbeviset – kommer den nya ägaren att bli skatteskyldig.

När ägarbytet är genomfört
När ägarbytet är registrerat får du en bekräftelse skickat till din folkbokföringsadress. Om du köpt bilen och är den nya ägaren får du ett nytt registreringsbevis där det framgår att du är den nya ägaren.
Om du är säljaren kan du kasta det gamla registreringsbeviset när du mottagit bekräftelsen på att bilen skrivits över på den nya ägaren.
Försäkring efter ägarbyte
Om bilen är påställd, eller ska ställas på i samband med ägarbytet, ska den nya ägaren teckna som minst en trafikförsäkring. Försäkringen ska gälla från och med samma datum som ägarbytet.
Köper du en bil och väljer att ägarbytet ska börja gälla samma dag måste du alltså direkt teckna en försäkring på bilen, detta oavsett om ni gör ägarbytet digitalt eller via registreringsbeviset.
Om du inte tecknar försäkring kommer du tvingas betala en straffavgift för varje dag som bilen är oförsäkrad. Denna avgift kallas trafikförsäkringsavgift och är cirka 180 kronor per dag. Avsevärt högre än den premie som du betalar för en vanlig trafikförsäkring med andra ord.
Säljarens försäkring avslutas automatiskt när ägarbytet registrerats i vägtrafikregistret. Har du sålt en bil behöver du alltså inte kontakta ditt försäkringsbolag. Till skillnad från fordonsskatten får du pengar tillbaka om du betalat försäkringen för en längre period framåt i tiden.

Vi hjälper dig med ägarbytet
När du köper eller säljer din bil via oss på Bilbolaget tar vi hand om allt åt dig, inklusive ägarbytet. Du kan känna dig trygg med att hela processen sker precis som den ska och du behöver inte oroa dig för att bli lurad.
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad: 2025-02-06
Relaterade artiklar
Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?
Vid bilaffärer mellan privatpersoner regleras villkoren i avtal eller av köplagen. Vem som är ansvarig för fel på bilen efter köp varierar.
Kontrollera fordonets skulder innan köp – enkla tips
Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.