Då ska du besikta bilen – regler för besiktning 2023

I Sverige har bilbesiktningen varit obligatorisk sedan 1965. Det innebär att du måste besikta bilen enligt de regler som finns, annars får du körförbud. När och hur ofta du ska besikta din bil beror på hur gammal den är. Här går vi igenom aktuella regler och berättar när du ska besikta just din bil.

Det enklaste sättet att ta reda på när du ska besikta din bil är att fylla i registreringsnumret i Transportstyrelsens sök-tjänst. Detta fungerar även på andras fordon, till exempel om du vill ta reda på när en bil du funderar på att köpa ska besiktas. Under rubriken ”Besiktigas senast” ser du när bilen ska besiktas. Easy peasy.

Vill du veta mer om reglerna för besiktning kan du läsa vidare. Annars säger vi adjö och på återseende, det var kul att ha dig här.

Riktigt gammal och rostig bil som verkligen inte skulle gå igenom en besiktning.
Är bilen tillräckligt säker för att framföras i trafik? ….Nej.

Viktigt att besikta bilen

Besiktningen är en säkerhetsåtgärd som genomförs för att alla fordon i trafik ska vara väl fungerande och inte äventyra trafiksäkerheten för dig och andra trafikanter.

Om du äger en bil är det din skyldighet att se till att bilen besiktas i tid. När och hur ofta du behöver göra en kontrollbesiktning beror på fordonstypen och dess ålder. I denna artikel menar vi personbil och lätt lastbil med en totalvikt på upp till 3500 kg när vi säger ”bil”.

Gamla regler: besiktningsperiod baserat på bilens slutsiffra

Tidigare var det slutsiffran i registreringsnumret som avgjorde när man skulle besikta bilen. Beroende på om sista siffran var 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 eller 9 skulle bilen besiktas i olika månader.

Detta kallades fasta besiktningsperioder och innebar princip att en bil skulle besiktas en gång om året.

Nya regler: rörlig besiktningsperiod

Sedan 20 maj 2018 har vi nya besiktningsregler i Sverige. Förändringen innebär att de fasta besiktningsperioderna har ersatts av rörliga besiktningsperioder.

Eller ja, ännu enklare är det kanske att säga såhär: Besiktningsperioden försvinner helt och ersätts av ett sista besiktningsdatum.

När en bil ska besiktas på kontrollbesiktningen kontrolleras mönsterdjupet.
Personbilar äldre än fem år ska besiktas senast 14 månader efter senaste besiktning.

Från slutsiffra till 14 månader

Personbilar och lätta lastbilar äldre än fem år ska kontrollbesiktas senast 14 månader efter föregående besiktning.

Solklart. Visst?!

För att göra det lite krångligare har man dock bestämt att detta alltså bara ska gälla bilar som är äldre än fem år. De första åren av en bils liv är det lite annat. Makes sense dock, risken att en ny bil blivit ”trafik-osäker” på 14 månader är kanske inte så stor.

Därför gäller följande regler för nya bilar:

En bil ska besiktas första gången senast 36 månader efter att den togs i bruk. Andra besiktningen ska genomföras senast 24 månader efter föregående besiktning. Därefter ska besiktning fortsatt ske senast 14 månader efter föregående besiktning.

Att de fasta besiktningsperioderna slopades innebär alltså att du kan besikta bilen när du vill, så länge tiden mellan besiktningarna inte överstiger 14 månader.

Se besiktningsdatum för din bil

Besiktningsregler för personbil

  • Första besiktning efter 36 månader
  • Andra besiktning senast 24 månader efter den första
  • Därefter kontinuerligt med maximalt 14 månaders mellanrum
Hur tung husvagn får jag dra?
Det är inte bara bilar som måste besiktas. Även husvagn, släp samt EPA och A-traktorer ska kontrollbesiktas.

Regler för A-traktor, EPA-traktor, motorcykel, husvagn och lätt släp

Från och med den 20 maj 2018 är A-traktorer besiktningspliktiga vartannat år. Första besiktningen för en A-traktor, EPA-traktor, motorcykel, husvagn och lätt släp sker senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk. Därefter ska fordonet besiktas vartannat år, senast 24 månader efter den senaste fullständiga kontrollbesiktningen.

Datumet för när fordonet togs i bruk hittar du på registreringsbeviset eller hos Transportstyrelsen. Observera dock att det inte är när A-traktorn registrerades utan när ursprungsfordonet togs i bruk som avgör när den ska besiktas.

När blir en bil besiktningsbefriad?

Bilar som är 50 år eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret.

Man som sitter vid en dator med en skeptisk min och ordentlig tankerynka i pannan
Känslan när man inser att man själv måste komma ihåg när bilen ska besiktas.

Hur vet man när man ska besikta bilen?

Tidigare skickade det statligt ägda besktiningsföretaget Svensk Bilprovning ut kallelser när det var dags att kontrollbesikta ett fordon. Detta görs inte längre då staten inte har monopol på bilprovning sedan 2009. Inte heller skickar Transportstyrelsen ut någon påminnelse inför besiktningen.

Istället är det du som ägare som själv ansvarar för att fordonet blir besiktat i tid. Däremot har det, efter monopolets avskaffning, blivit vanligt att privatägda besiktningsföretag marknadsför sina tjänster genom att skicka inbjudningar och erbjudanden till de vars bil börjar bli aktuell för besiktning.

Vissa företag erbjuder även påminnelsetjänster via sms eller e-post som berättar när det börjar bli dags att besikta bilen.

Hur bokar jag tid för besiktning?

För att boka besiktning kontaktar du ett lokalt besiktningsföretag och bokar tid för besiktning hos dem. Eftersom bilbesiktningen nu sköts av privata företag har du möjlighet att välja var du vill besikta din personbil.

Du kommer troligtvis att få reklam från en hel del besiktningsbolag när det börjar närma sig, så det är bara att välja det företag som ligger närmast, har billigast besiktning eller som känns bäst av annan anledning. Du väljer helt själv.

Alla besiktningsföretag måste emellertid kontrollera samma saker, så chansen ska inte vara större att en bil går genom besiktningen hos ett företag än ett annat.

Innan besiktningen finns det ett par saker som är bra att kontrollera. Läs vår artikel Tips inför besiktningen för att maximera dina chanser för att bilen ska gå igenom utan anmärkning.

Ritning/illustration från medeltiden och en man som sträcks i tortyrverktyg. Riktigt så dramatiskt är det inte att missa besiktningen.
Hade man haft bil på medeltiden hade detta sannolikt varit straffet om man inte besiktat i tid. Nu för tiden klarar man sig undan med körförbud.

Vad händer om jag inte besiktar i tid?

Om du inte besiktar din bil i tid får du automatiskt körförbud. Detta kallas också inträtt körförbud och är precis vad det låter som – det är förbjudet att köra bilen.

Har du körförbud får du enbart köra din bil kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning eller till en verkstad för reparation. Detta förutsatt att bilen är påställd. Om bilen är avställd får du bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag.

Sammanfattning

Du ansvarar själv för att din bil besiktas i tid. Personbilar och lätta lastbilar ska besiktas första gången senast 36 månader efter fordonet togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter föregående besiktning. Efter det ska bilen besiktas senast var 14:e månad.

Det är enklast att ta reda på vilket datum din bil senast ska besiktas på Transportstyrelsens hemsida. Om bilen inte besiktas i tid får den körförbud och du får då bara köra den till besiktning eller verkstad.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2023-03-09

Taggar

Relaterade artiklar

6 anledningar till att ratten vibrerar eller bilen skakar

Upplever du vibrationer i ratten eller skakar bilen när du kör? Vi berättar vad det kan bero på och vad du ska göra när du hittat felet.

Bilolycka – så gör du om du krockat eller kört av vägen

Efter bilolycka: vi berättar vad du ska göra vid krock eller kollision med annat fordon samt vid singelolycka, tex om du kört av vägen.

Bogsera bilen – regler och tips för bogsering

Är du osäker på vilka regler som gäller vid bogsering? Vi berättar vilka lagar du måste följa och ger tips för en smidigare bogsering.

Därför ska du inte köra med en sprucken vindruta

En sprucken vindruta är dålig av så många anledningar. Du ser sämre genom den, krocksäkerheten minskar och du kan få böter av polisen.