Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Så väljer du bra sommardäck till bilen 2024 – däckexpertens tips

Från första april 2024 är det tillåtet att byta till sommardäck och redan 15 april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck, förutsatt att det inte är eller väntas bli vinterväglag. Sommardäcken ska alltså på, men hur var det egentligen med den saken? Är de i tillräckligt bra skick och om de inte är det, vilka däck ska man då köpa? I den här artikeln tipsar vår däckspecialist om vad du ska tänka på för att välja så bra sommardäck som möjligt.

Att köpa nya vinterdäck handlar mycket om att bestämma sig för om man ska ha dubb eller ej. Där är det i princip uteslutande var i landet du bor som avgör vad du ska välja. För sommardäck är det inte alls lika enkelt – det finns ingen tydlig uppdelning mellan sommardäckstyper och de har egentligen bara en klassificering: ”sommardäck”.

– Även om det bara finns en klassificering finns det givetvis sommardäck som är bra för olika saker. Det handlar bland annat om olika egenskaper däcket behöver ha beroende på var man ska köra. Exempelvis har rallybilar, som körs på grus, däck med grovt mönsterdjup medan Formel 1-bilars däck nästan inte har något mönsterdjup alls, förklarar Daniel Gidlund, däckspecialist på Bilbolaget.

Bil med grova däck som kör på stenig väg
Förhoppningsvis ser inte vägen du kör på dagligen ut så här, men det kan ändå vara bra att välja sommardäck baserat på vad för typ av underlag du kör på oftast.

Ja, för gemene vardagsförare behövs det kanske inga specialdäck såsom för rally- eller Formel 1-bilar men det kan ändå vara bra att ha underlaget du brukar köra på i åtanke.

– Bor och kör man mest i stadsmiljö kan man kanske ha ett annat däck än om man bor på landet och kör mycket på grova grusvägar. Sommardäck med lågt rullmotstånd och tunna däcksidor kanske inte klarar grova stenar och grus lika bra som ett däck med mer mönster, säger Daniel.

Miljö, kostnad och hållbarhet

Vad ska man då tänka på när man köper nya sommardäck, utöver var man kör? En sak som det talas flitigt om är givetvis miljöaspekten och genom att välja ett dyrare däck med lägre rullmotstånd kan du faktiskt både göra gott för miljön och spara pengar.

– Ur miljösynpunkt är det bra att välja sommardäck med lågt rullmotstånd eftersom bilen då förbrukar mindre bränsle, men man kan också spara mycket pengar. Det billigaste däcket behöver verkligen inte bli det billigaste på lång sikt, säger Daniel och fortsätter:

– Genom att välja ett dyrare däck med lägre rullmotstånd, som dessutom har en mer hållbar slitbana och därför håller något år extra, kan man spara mycket pengar.

Bil som kör med sommardäck på en skogsväg under hösten
Dina sommardäck ska klara väglaget från vår till höst, välj dem med stor omsorg.

Även säkerheten är viktig när du väljer sommardäck.

– Man ska givetvis fokusera även på säkerheten och välja däck som är säkra i grunden. De måste klara våra årstidsskiftningar, från tidig vår till sen höst och allt där emellan, säger Daniel.

Byt till nya däck i tid

En av de viktigaste sakerna ur säkerhetsperspektiv är att se till att inte köra på för slitna däck. Att byta däck i rätt tid är a och o för såväl bromssträcka som bilens möjlighet att hantera exempelvis vattenplaning.

– Lagen säger att mönsterdjupet måste vara minst 1,6 mm på sommardäck men vi rekommenderar att man byter redan vid 3-4 mm. Detta eftersom man på våta vägbanor har tappat mycket markkontakt redan när mönsterdjupet slitits till 4 mm, förklarar Daniel.

Den standardiserade däckmärkningen som används inom EU hjälper dig jämföra sommardäck på ett enkelt och tydligt sätt.

Däckmärkning gör det enkelt att jämföra

Hur vet man då om sommardäcken man funderat på att köpa är bra och säkra nog? Ja, till en början finns en obligatorisk däckmärkning som används inom EU att titta på.

– Alla däck som säljs måste testas och märkas enligt denna skala. På så sätt kan du som konsument enkelt jämföra olika däck. Bland annat finns en klassificering för våtgrepp och en annan för rullmotstånd. Graderingen går från A till E, där A är bäst, förklarar Daniel.

Läs mer om systemet med däckmärkning

Välj kvalitativa sommardäck

Förutom däckmärkningen finns det andra sätt att ta reda på om däck är bra eller ej. Bland annat genomförs flera oberoende däcktester varje år. Daniel rekommenderar också att man väljer däck från någon av de större tillverkarna.

– Det finns väldigt mycket däck att välja på och kvaliteten varierar, men alla de större däckleverantörerna har bra och högkvalitativa däck. Dessa däckproducenter har funnits länge, gör oerhört noggranna tester, har stora utvecklingscenter och förbättrar däcken hela tiden.

Daniel fortsätter:

– Sett till de oberoende testerna som utförs är det också däck från sådana tillverkare som alltid presterar på topp.

På bilbolaget hjälper vi dig byta till sommardäck på bilen
Många kunder vill ha hjälp att välja sommardäck. Köper du däcken hos oss hjälper vi givetvis till med montering, balansering och att skifta däcken på din bil.

Få hjälp att välja sommardäck

Förutom däckets egenskaper och dess kvalitet spelar även storleken roll för om däcken passar på bilen. För att veta om däcken passar kan man kolla i registreringsbeviset eller söka på olika däcksajter, men har däcken inte originalfälgar kanske inte det stämmer. Är man osäker är det enklast att ta hjälp.

– Är du osäker kan du svänga förbi oss på Bilbolaget så tittar vi på dina däck direkt. Den servicen erbjuder vi på alla anläggningar, säger Daniel.

Hitta närmaste däckverkstad

Köp sommardäcken på Bilbolaget

Den som vill kan givetvis också köpa nya sommardäck på Bilbolaget. Där finns ett stort utbud av däck i olika prisklasser, men det är premiummärkena med bland annat Nokian, Pirelli och Michelin som säljer bäst.

– Det spelar ingen roll vad du har för bilmärke eller modell, vi har däck till alla personbilar, säger Daniel.

Det finns flera fördelar med att köpa däcken hos Bilbolaget.

– Vi har specialistutbildad däckpersonal som säkerställer att man får rätt sorts däck och inte åker runt på fel dimension, något som annars kan förändra bilens köregenskaper, säger Daniel och avslutar:

– Vi har också mycket kringtjänster, bland annat däckhotell. Det uppskattar många av våra kunder.

Behöver du köpa nya sommardäck till din bil eller är det dags att boka hjulskifte? Läs mer och boka tid i vår däckverkstad här.

Däckhotell på Bilbolaget, fyllt med kunders sommardäck
Vill du slippa förvara däcken hemma kan du checka in dem i vårt däckhotell. Supersmidigt!

Sammanfattning: Dannes tips för att välja sommardäck

  • Välj däckegenskaper baserat på vägarna du kör mest på
  • Välj säkra däck som klarar våra årstidsskiftningar
  • Jämför olika däcks klassificering
  • Kolla på olika däcktester
  • Säkerställ att du väljer rätt storlek
  • Ta hjälp om du är osäker

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-09

Bilbolaget

2022-03-30

Relaterade artiklar Se alla

Tvätta inte bilen hemma – typ förbjudet

Är det förbjudet att tvätta bilen hemma och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Svaret på båda frågorna är ’nja’.

Den kompletta guiden till en lyckad husvagnssemester

Här har vi samlat allt som är bra att tänka på inför er husvagnssemester. Kontrollera detta √ Tips på packlista √ Härliga besöksmål √

Har du problem med din AC? Vi reder ut de vanligaste felen

Har du problem med din AC, exempelvis att den kyler dåligt, inte kyler alls eller att det luktar unket när du startar den? Vi hjälper dig!

Tips inför bilsemestern – enkla saker att kontrollera

Dags för bilsemester eller road trip? Här är en lista med 6 enkla saker att kontrollera eller fixa innan avfärd.

Se alla