Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Kallavfettning – behöver man verkligen avfetta bilen innan tvätt?

Kallavfettning är en term som ofta används lite slarvigt i folkmun. Det kan vara svårt att veta hur man ska använda det på rätt sätt och vad skillnaden är mellan olika sorters avfettning. I den här artikeln förklarar vi vad kallavfettning innebär, varför det inte bör användas före en automatisk biltvätt och hur det bör appliceras för optimal rengöring.

Kallavfettning är en effektiv bilrengöring som kan användas både på sommaren och vintern. Denna rengöring är särskilt effektiv för att få bort tuff smuts som främst fäster på bilens nedre delar. Exempelvis olja, tjära, asfalt, fett, vägsalt och lim.

Har din bil attackerats av exempelvis pollen och smådjur är det istället alkalisk avfettning du ska använda, mer om det lite längre ner.

Särskilt på vinterhalvåret brukar kallavfettning vara en given del i mångas tvättrutin. Detta då det är svårt att undvika att det stänker upp asfalt från dubbdäcken och fastnar vägsalt på bilen. För att få bort denna typ av smuts behöver du veta hur du ska använda kallavfettning på rätt sätt, så vi börjar där.

Bil som har tvättats med kallavfettning för att få bort tjära och andra tuffa fläckar.
Kallavfettning sprayar du på bilens nedre delar för att få bort tuff smuts som exempelvis tjära och asfalt.

Så lägger du på kallavfettning

När du ska använda kallavfettning finns det några saker du bör tänka på.

  1. Kallavfettningen ska sprayas på torr bil. Är bilen blöt får du inte lika bra effekt.
  2. Spruta endast kallavfettningen på bilens nedre del, i höjd med dörrhandtagen och nedåt. Detta då kallavfettning löser upp det rostskydd som finns på bilens insida. Om du applicerar kallavfettning på sidorutorna kan det rinna in på insidan av dörren, ned i plåtveck och bidra till snabbare rostangrepp som tyvärr inte syns förrän det är för sent.
  3. När du har sprayat kallavfettningen på hela bilens nedre del ska du låta medlet verka i cirka 5–15 min, anpassa tiden baserat på hur skitig din bil är. Låt inte avfettningen torka in, det är lätt hänt om bilen står i solen. Om kallavfettningen skulle börjar torka – spruta på lite extra.
  4. När kallavfettningen fått verka kan du spraya alkalisk avfettning över hela bilen och låta den verka i ett par minuter innan du sköljer av. Detta är såklart inget måste men det är effektivt för att få bort den övriga smutsen.
  5. Spruta sedan av bilen med vatten, gärna med en högtryckstvätt för bästa resultat.
  6. Nu kan du börja schamponera bilen.

Skillnaden mellan kallavfettning och alkalisk avfettning

Den stora skillnaden mellan kallavfettning och alkalisk avfettning är vad för smuts de tar bort. Kallavfettning tar bort så kallad petroleumbaserad smuts som främst förekommer på bilens nedre del, exempelvis tjära, asfalt och vägsalt.

Alkaliska avfettning å andra sidan är effektiv mot organisk smuts som ofta förekommer på hela bilen, exempelvis pollen, insekter och lera.

Kallavfettningen ska användas på torr bil och appliceras som steg ett. Alkalisk avfettning kan appliceras på antingen torr eller blöt bil, efter kallavfettningen men innan sköljning. Det är såklart inget måste att använda båda två, det beror på hur smutsig din bil är och hur noga du vill vara.

Bil som behöver tvättas med alkalisk avfettning för att få bort all pollen.
Har bilen stått parkerad under ett träd och fått en gul färg av all pollen är det alkalisk avfettning du ska använda.

Kallavfettning innan biltvätt

Vi har märkt att en del som väljer att tvätta bilen i en biltvätt sprayar kallavfettning på bilen innan de kör in i tvätten. Varför kan vi bara spekulera i men detta är inget vi rekommenderar. Varför? För att få en så pedagogisk förklaring som möjligt ringde vi upp experten Johan Rendahl, ansvarig för biltvättarna på Bilbolaget.

– Om du sprayar på kallavfettning på bilen innan du åker in i biltvätten är det stort risk att medlet börjar rinna av, hamnar på asfalten och rinner ner i våra dagvattenbrunnar. Utanför biltvättarna finns det inga vattenbrunnar som kan rena dagvattnet från kemikalierna som finns i kallavfettningen, säger Johan och fortsätter:

– Det innebär att dina kemikalier rinner rakt ut i vattnet som du sen kommer att bada i, mindre kul va?

Ingår det då kallavfettning i biltvättsprogrammen? Nej, alla Tvättas biltvättar är miljöcertifierade och därför erbjuder de inte kallavfettning i sina tvättprogram. Det samma gäller de flesta automatiska biltvättar i Sverige.

– Det ingår emellertid alltid alkalisk avfettning i våra tvättprogram, så din bil kommer fortfarande att bli ren, säger Johan.

Vill du lära dig mer om varför man inte ska tvätta bilen på gatan och släppa ut kemikalier i våra dagvattenbrunnar har vi samlat all information du kan tänkas behöva i artikeln Tvätta inte bilen på gatan.

Bil som tvättas på en av tvättas automatiska biltvättar
Med våra tvätt-abonnemang kan du tvätta bilen upp till 8 gånger i månaden.

Så får du bort smutsen utan kallavfettning

Stor del av smutsen på bilen försvinner alltså i biltvätten utan kallavfettningen. Skulle det vara så att du är supernoga och vill att bilen ska bli 100 procent fläckfri från eventuellt vägsalt och tjära varje gång finns det annat du kan göra.

Först och främst rekommenderar vi att du tvättar bilen ofta, antingen för hand eller genom att köra in bilen i en biltvätt. Bäst är om du också ser till att bilen får ett avslutande lager vax för att göra det svårare för smutsen att fästa.

– Rekommendationen är faktiskt att tvätta sin bil minst en gång i veckan. Gör du det i en biltvätt som sprayar på vax behöver du aldrig fundera på kallavfettning. Vaxet gör att smutsen inte får fäste och bilen blir ren utan större ansträngning, säger Johan.

Med våra smarta tvätt-abonnemang där vaxning ingår får du upp till 8 tvättar per månad, då kan du se till att bilen är skinande ren och undvika att svår smuts fäster. Läs mer om våra abonnemang

Om du verkligen vill använda kallavfettning rekommenderar vi istället att du åker till en gör det själv-tvätt station. Inne i dessa tvätthallar renas vattnet från kemikalier i de speciella brunnarna så du kan kallavfetta bilen med gott samvete.

Sammanfattning

För att sammanfatta det kort är svaret på rubriken alltså nej, du behöver inte kallavfetta bilen innan biltvätt. Detta gäller framför allt om du tvättar och vaxar bilen ofta.

Om du ska kallavfetta bilen bör du ställa dig på en plats där vattnet från tvätten renas innan det rinner ut i dagvattnet, exempelvis på en själv-tvätt station. Detta då kemikalierna från avfettningen förorenar vattnet om det skulle komma ner i dagvattenbrunnarna.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-04-19

Relaterade artiklar Se alla

Förläng livslängden på din bil – enkla tips

Att förlänga livslängden på bilen är inte så svårt. Med våra tips kan du spara pengar, undvika skador & minska de bilrelaterade svordomarna.

Tvätta inte bilen hemma – typ förbjudet

Är det förbjudet att tvätta bilen hemma och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Svaret på båda frågorna är ’nja’.

Därför är det viktigt att tvätta bilen på vintern

De flesta drar sig för att tvätta bilen när det är minus, men faktum är att det är viktigare att tvätta bilen på vintern än på sommaren.

Tänk på detta när du tvättar bilen på vintern

Din bil är smutsig, men det är vinter och minus. Vågar du tvätta den? JA! Följ våra enkla tips för att tvätta bilen på vintern.

Se alla