Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Så laddar du ditt bilbatteri säkert – och på rätt sätt!

Märker du att musten har gått ur batteriet? Då kan det vara dags att bistå bilen med en hjälpande hand och ladda bilbatteriet. Om bilen inte startar trots att du har använt en batteriladdare kan andra hjälpmedel behövas. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om hur du laddar ett bilbatteri.

Bilbatteriets huvudsakliga uppgift är att väcka liv i bilen vid start. Därför kallas det ibland lite slarvigt för startbatteri. Det är dock inte dess enda funktion. Bilbatteriet fungerar också som en energibank som håller bilens lampor, radio och andra elektriska grejer igång när motorn är avstängd. Så naturligtvis är det viktigt med ett fungerande bilbatteri.

Brukar du glömma att slå av lamporna på bilen eller kör du korta sträckor dagligen? Då är det extra viktigt att du tar hand om batteriet och ser till att det är välladdat. Korta resor är nämligen den största boven och anledningen till att bilbatterier blir dåliga. Detta eftersom batteriet aldrig hinner ladda upp ordentligt.

I normalfallet har ett bilbatteri en livslängd på ungefär 3–5 år men med kontinuerlig underhållsladdning kan du förlänga livslängden med flera år. Bra va?

Glad söt liten bil. Kanske har den fått ett nyladdat bilbatteri.
Såhär glad blir bilen när du tar hand om bilbatteriet.

Symptom på ett dåligt bilbatteri

Det märks oftast att bilbatteriet sjunger på sista refrängen när det är kallt ute. Vanliga symptom på att ditt bilbatteri är dåligt är:

 • Att bilen är trögstartad
 • Att bilen visar felkoder (främst i moderna bilar)
 • Att du ofta behöver ladda batteriet
 • Batteriladdare kan inte ladda batteriet fullt
 • Problem med elektroniken, till exempel radio och lampor

Kontrollera bilbatteriets skick

Vill du ta reda på om ditt bilbatteri är i dåligt skick? Då ska du använda en voltmätare som kontrollerar spänningen. Börja med att ställa in multimetern inom rätt spänningsområde, mellan 10 – 20 volt likström (DC). Anslut mätarens röda kabel till batteriets positiva pol och mätarens svarta kabel till den negativa polen.

Voltmätare. Kan användas för att kontrollera batteriets skick. Kan avgöra om du behöver ladda bilbatteriet.
Du kan enkelt kontrollera bilbatteriets skick genom att använda en voltmätare.

När du har kopplat alla kablar rätt kan du se resultatet på multimeterns skärm. När multimetern visar att spänningen är lägre än 12,2 volt är batteriet halvladdat, är spänningen under 12 volt är batteriet urladdat. Ett fulladdat och välfungerande batteri bör visa en spänning på ungefär 12,7 volt när bilen är avstängd. Om motorn är i gång bör multimetern visa en stabil spänning på ungefär 14 volt.

Så laddar du bilbatteriet

Ibland behöver bilbatteriet lite hjälp på traven. Att ladda ett dåligt eller helt urladdat bilbatteri med en batteriladdare är enkelt och smidigt. Det är även rekommenderat att underhållsladda ett bilbatteri som fungerar bra. Speciellt när du låter bilen stå oanvänd en längre tid eller kör korta sträckor dagligen.

Ett fulladdat batteri förlorar ungefär en tredjedel av dess starteffekt när temperaturen når nollgradigt. Det är därför extra rekommenderat att underhållsladda under vintern då batteriet tar extra mycket stryk.

Ladda bilbatteri med ctek-laddare.
Att ladda bilbatteriet med en CTEK-laddare är säkert och smidigt.

När du underhållsladdar ska du helst använda en batteriladdare med låg effekt som laddar batteriet successivt till den fulla kapaciteten. Genom att göra detta kan du förlänga bilbatteriets livslängd.

Så här laddar du bilbatteriet:

 1. Parkera bilen i närheten av ett eluttag.
 2. Stäng av bilen.
 3. Koppla först den röda klämman från batteriladdaren till pluspolen på bilens batteri.
 4. Koppla därefter den svarta klämman från batteriladdaren till minuspolen på bilens batteri.
 5. Sätt in sladden från batteriladdaren i eluttaget.
 6. Kontrollera att bilbatteriet laddas på batteriladdarens display.

Många tror att bilbatteriet måste kopplas bort för att kunna laddas men det stämmer inte. Det är dock viktigt att du ansluter laddaren till batteriet innan du kopplar in den i eluttaget och att du kopplar rätt kablar på rätt ställe i korrekt ordning. Detta för att undvika skador på bilens elsystem eller att fel uppstår vid laddningen.

Av och på knapp i modern bil.
Med lite tro, hopp och kärlek startar din bil efter att du laddat batteriet.

Hur lång tid det tar att ladda ett bilbatteri beror på batteriets skick, ålder och kapacitet. Som regel brukar man säga att det tar ungefär ett dygn att ladda från ett tomt till ett fulladdat bilbatteri.

Hos Bilbolaget kan du köpa högkvalitativa bilbatteriladdare. Våra laddare är gnistsäkra, polvändningsskyddade och elektroniksäkra. Våra butiker finns på flera orter, från Norrtälje i söder till Luleå i norr. Hitta din närmaste butik

Startbooster och startkablar

Vill inte bilen starta trots att du använt en batteriladdare eller behöver du kanske få i gång ett urladdat batteri snabbt? Då är det startkablar eller en startbooster som gäller.

Startkablar och startbooster ger batteriet tillräckligt mycket ström för att bilen ska kunna starta på en gång. När bilen väl kommit i gång med dessa hjälpmedel laddas batteriet upp själv med hjälp av generatorn. Så fort du stänger av bilen slutar batteriet dock att laddas, så det kan vara klokt att köra en längre sträcka om du vill slippa startkabla igång bilen även nästa gång du ska iväg.

Bonusfakta: Generatorn tar den mekaniska energin som produceras av motorn, omvandlar den till elektrisk energi och laddar därmed batteriet.

Startkablar som används för att starta bil med dåligt batteri.
När du varken har tid eller tålamod att ladda bilbatteriet med batteriladdare är startkablar the way to go.

Byta bilbatteri

Ett urladdat batteri kan laddas upp till full kapacitet igen men ett batteri som nått slutet av sin livslängd kan aldrig laddas upp tillräckligt för att fylla sin funktion till fullo. Om bilbatteriet urladdats flera gånger är det dags att införskaffa ett nytt batteri till bilen.

Behöver du hjälp att hitta ett bilbatteri som passar din bil? Kom in till oss på Bilbolaget så hjälper vi dig med allt från att välja ett bilbatteri för din bil till att byta det i en av våra verkstäder. Hitta din närmaste butik


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-05-08

Relaterade artiklar Se alla

Så viktigt är det att byta olja i bilens automatväxellåda

Även automatlådan i bilen behöver service och oljebyte. Detta för att undvika allvarliga fel och kostsamma reparationer. Vår expert förklarar hur.

Expertens svar om bilservice – allt du behöver veta

Bilservice är viktigt att göra, det vet vi alla. Men hur ofta ska man göra det, vad ingår och vad kostar det? Det berättar vi för dig.

Sex anledningar till att ratten vibrerar eller bilen skakar

Upplever du vibrationer i ratten eller skakar bilen när du kör? Vi berättar vad det kan bero på och vad du ska göra när du hittat felet.

Bogsera bilen – regler och tips för bogsering

Är du osäker på vilka regler som gäller vid bogsering? Vi berättar vilka lagar du måste följa och ger tips för en smidigare bogsering.

Se alla