Regler för parkeringsljus – så använder du dessa positionsljus
Det är många som tror sig veta vad parkeringsljus är, men faktum är att det är mer komplext än vad man tror. Informationen på internet om parkeringsljus är tvetydig och det blandas ofta ihop med andra belysningsalternativ. Vi kommer att förklara för dig vad parkeringsljus verkligen är och vad som gäller vid besiktning. Vi kommer också visa hur parkeringsljussymbolen ser ut och var du hittar reglaget. På med läsglasögonen!
”Parkeringsljus används bara när du står parkerad på en skymd eller mörk plats”. Ungefär så brukar det låta men det är inte riktigt så simpelt. Parkeringsljus är nämligen positionsljus.
Det är lätt att tro att det är olika ljus men i verkligheten är de samma sak. Ja, så är det faktiskt. Positionsljus kallas parkeringsljus i folkmun men i besiktningsprotokoll och i bilens instruktionsbok kallas denna belysning positionsljus. Det är rörigt, vi vet.
Vad är parkeringsljus och positionsljus?
Parkeringsljus, eller positionsljus, tänds i kombination med andra ljus, till exempel halvljus och helljus. Det kallas oftast för positionsljus vid färd och parkeringsljus när bilen är parkerad, men det är som sagt samma lampa.
Positionsljus finns både fram och bak på bilen. När positionsljuset är på lyser det vitt ljus fram och rött ljus bak. Ordet parkeringsljus syftar på det röda positionsljuset baktill på bilen som delar lykta och lampor med annan belysning.
Parkeringsljusets funktion är det samma som dimbakljusets, att tydligt visa bilens position och bredd med de röda lamporna baktill. Parkeringsljus används (till skillnad från dimbakljus) även vid god sikt och bra väderförhållanden.
Om du vill veta mer kan du läsa vår artikel om dimljus.
Parkeringsljus drar inte lika mycket batteri i jämförelse med andra ljus vilket betyder att du vid behov kan ha parkeringsljuset tänt i flera timmar. Till exempel om du står parkerad på en skymd eller mörk plats och du tydligt vill visa bilens plats och position. Det är troligtvis på grund av detta somliga tror att parkeringsljus endast används i dessa situationer.
Parkeringsljussymbol
Du sätter på parkeringsljuset genom att vrida på vredet som du vanligtvis hittar på blinkersspaken vid ratten. När du gör det tänder du parkeringsljuset och då visas symbolen för belysningsalternativet på instrumentpanelen.
Det finns en hel del olika belysningssymboler och det är inte alltid lätt att särskilja dem, det håller vi med om.
Regler för parkeringsljus
För att framföra ditt fordon på ett lagligt sätt måste du följa reglerna och använda rätt belysning.
- Du måste ha två tända strålkastare fram på bilen vid färd. Vid dagsljus ska du använda halvljus, varselljus, spänningsreducerad halvljusstrålkastare eller dimljus. Endast parkeringsljus räcker inte.
- Det är tillåtet att köra med släckta baklyktor när det är ljust ute.
- Du ska använda parkeringsljus när du står parkerad på en mörk eller skymd för att informera medtrafikanter om att din bil står där.
- Du måste ha minst två fungerande positionsljus fram och två fungerande positionsljus bak på personbilar. Vita positionsljus fram och röda positionsljus bak.
Känns det fortfarande oklart? Det finns ett enkelt sätt att göra det hela enkelt. Använd din bils ljusautomatik, då regleras vilka lampor som är tända baserat på hur ljust det är ute.
Om du någon gång får fel på bilen eller måste stanna vid vägen och känner att det skulle vara bra om din bil syntes så att den inte utgör en trafikfara, ja då slår du igång parkeringsljuset manuellt. Stänger du sedan av bilen kommer parkeringsljuset fortsätta lysa och du kan känna dig lugn med att andra trafikanter ser din bil.
P.S. Står du skitdumt till och inte har möjlighet att flytta på bilen bör du också sätta ut en varningstriangel.
P.S.2 Vissa bilar har inte bakljusen tända när autoläget är påslaget. I sådana fall måste baklyktorna tändas manuellt vid gryning, skymning och då det är mörkt ute. Är du osäker på hur din bil beter sig föreslår vi att du går ut och kollar.
Parkeringsljus och besiktning
För att vara på den säkra sidan kontaktade vi en besiktningsman på Opus Bilprovning som kunde berätta vad som faktiskt gäller.
Om parkeringsljuset är trasig får du en anmärkning på det, det är dock en mindre anmärkning, 2X. Eftersom det är en anmärkning måste det åtgärdas men du behöver inte komma tillbaka till besiktningen för att visa upp bilen.
Om vi sedan skulle spola fram till nästa besiktning och samma lampa fortfarande är trasig får du en 2:a, det vill säga åtgärd med krav på ombesiktning.
Läs mer om hur du undviker tvåor på besiktningen.
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Relaterade artiklar
Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem
Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.
Regler för dimljus – då får du använda dem
Är du en av de som är osäker på hur dimljus får användas? Vi berättar vilka regler som gäller och visar hur symbolerna för dimljus ser ut.