Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Gemensamt för elbilar, laddhybrider och hybridbilar är att de alla har ett batteri som kan driva bilen för att på så sätt minska bilens avgasutsläpp. Det som skiljer dem åt är huruvida bilen också har en förbränningsmotor och om de går att ladda eller ej. Lär dig om skillnaderna och vilken typ som passar dig bäst.

Symbol för elbil med batteri och strömkabel

Elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från en laddbox eller laddstation. Genom bromskraftåtervinning laddas batteriet också under körning. En ren elbil har ingen förbränningsmotor och alltså noll avgasutsläpp.

Ladda eller tanka
Eftersom en elbil enbart drivs av en elmotor tankar du den aldrig med bensin eller diesel. Istället för att tanka laddar du bilens batteri via en laddbox hemma eller på en offentlig laddstation.

Räckvidd
Räckvidden på en ren elbil är förhållandevis lång. Flera modeller har upp till 50-60 mils räckvidd, vissa ännu längre. Hur långt du kommer på en laddning beror främst på hur mycket energi bilens batteri kan lagra samt hur effektiv bilen är.

Läs mer om elbilar

Symbol för laddhybrid med tankstation, batteri och strömkabel

Laddhybrid

En laddhybrid, även kallad plug-in-hybrid, kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Laddhybriden kan laddas med ström från en laddbox eller en laddstation (det är därför de ibland kallas plug-in-hybrid). Skulle batteriet vara urladdad eller om du behöver extra kraft kommer förbränningsmotorn att ta vid.

Ladda eller tanka
Eftersom laddhybrider både har ett uppladdningsbart batteri och en vanlig förbränningsmotor behöver de både laddas med ström och tankas med traditionellt drivmedel.

Räckvidd
Räckvidden på el för en laddhybrid är sällan längre än 5-10 mil. Tanken med laddhybrider är att batteriet ska täcka upp för de korta vardagsresorna och att förbränningsmotorn ska ta vid på långresor.

Läs mer om laddhybrider

Symbol för hybrid med tankstation och batteri

Hybrid

En hybridbil, också kallad mildhybrid, går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas enbart genom bromskraftåtervinning när bilen körs. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp.

Ladda eller tanka
En hybrid tankas med traditionellt drivmedel, oftast bensin. Tack vare att batteriet stöttar förbränningsmotorn kan avgasutsläppen ändå minskas markant.

Räckvidd
Eftersom en mildhybrid ständigt växlar mellan batteridrift och kraft från förbränningsmotorn talar man inte om räckvidd på eldrift. Däremot nämner man ofta bränsleförbrukningen eftersom batteriet stöttar förbränningsmotorn och gör att bilen drar mindre bränsle per mil.

Vilken typ passar mig?

Vilken typ av bil som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för möjligheter att ladda.

För vem passar en elbil?

Eftersom räckvidden på moderna elbilar är så lång och det offentliga laddnätet är så pass utbyggt passar elbilar för väldigt många.

Jag kan ladda ofta: Om du har möjlighet att installera en laddbox hemma där du parkerar eller att ladda en bil vid din arbetsplats kan du göra laddningen till en naturlig del av en vardaglig rutin. Då skulle en elbil passa bra, även om du dagligen kör 10-20 mil.

Jag kan ladda ibland: Kör du inte så många mil dagligen räcker det faktiskt att du laddar din elbil någon gång i veckan. Du kan med andra ord ha en elbil och bara ladda den på offentliga platser eller snabbladdningsstationer. Där laddar du ungefär 80% på 30 minuter vilket räcker gott och väl för hela veckans korta resor.

Även om du ibland gör längre resor som överskrider en elbils räckvidd kan en elbil passa eftersom det offentliga snabbladdningssystemet är så pass väl utbyggt. Passa på att ladda medan du tar en paus.

Blev du nyfiken på om du skulle kunna ladda en elbil på de långresor du brukar göra? Se laddkartan över offentliga laddstationer här.

Känns det som något för dig?
Besök vår sida » Elbilar

För vem passar en laddhybrid?

Eftersom laddhybrider har större flexibilitet vad gäller hur långt du kan köra utan att ladda passar de bra om ofta kör korta sträckor eller långa resor utan möjlighet att ladda.

Jag kan ladda ofta: Har du möjlighet att ladda hemma eller på arbetsplatsen kan du se till att dina kortare vardagsresor alltid går på el. På så sätt kan du minska ditt CO2-avtryck markant.

Jag kan ladda ibland: Om du kör desto mer och bara har tillgång till laddning ibland är också en laddhybrid ett bra alternativ eftersom den går på bränsle när du inte kan ladda. Det samma gäller om du ofta gör långa resor över 30-50 mil och inte har möjlighet att ladda efter vägen.

Genom att välja en laddhybrid kan du minska ditt klimatavtryck samtidigt som du ändå säkerställer att du tar dig fram när möjligheterna att ladda är begränsade.

Känns det som något för dig?
Besök vår sida » Laddhybrider

För vem passar en hybrid?

Jag kan inte ladda: Har du väldigt begränsade möjligheter att ladda en bil men ändå vill göra det du kan för miljön är en vanlig hybrid lämplig. Tack vare att batteriet avlastar förbränningsmotorn minskar ditt CO2-utsläpp per kilometer.

Förutom att det är bra för miljön är det också bra för din plånbok eftersom du får lägre skatt och minskade bränslekostnader.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-03-29

Relaterade artiklar Se alla

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.

Vad är skillnaden mellan Crossover och SUV?

Det finns bilar som ser ut som SUV:ar men som kallas Crossovers eller CUV. Vad är egentligen skillnaden? Knappt tillverkarna vet, verkar det som.

Köpa diesel- eller bensinbil, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar.

Fördelar med elbilar

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade.

Se alla