Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Gemensamt för elbilar, laddhybrider och hybridbilar är att de alla har ett batteri som kan driva bilen för att på så sätt minska bilens avgasutsläpp. Det som skiljer dem åt är huruvida bilen också har en förbränningsmotor och om de går att ladda eller ej. Lär dig om skillnaderna och vilken typ som passar dig bäst.

Symbol för elbil med batteri och strömkabel

Så fungerar en elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från en laddbox eller laddstation. Genom bromskraftåtervinning laddas batteriet också under körning. En ren elbil har ingen förbränningsmotor och alltså noll avgasutsläpp.

Ladda eller tanka

Eftersom en elbil enbart drivs av en elmotor tankar du den aldrig med bensin eller diesel. Istället för att tanka laddar du bilens batteri via en laddbox hemma eller på en offentlig laddstation.

Räckvidd

Räckvidden på en ren elbil är förhållandevis lång. Flera modeller har upp till 50-60 mils räckvidd, vissa ännu längre. Hur långt du kommer på en laddning beror främst på hur mycket energi bilens batteri kan lagra samt hur effektiv bilen är.

Läs mer om elbilar

Symbol för laddhybrid med tankstation, batteri och strömkabel

Så fungerar en laddhybrid

En laddhybrid, även kallad plug-in-hybrid, kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Laddhybriden kan laddas med ström från en laddbox eller en laddstation (det är därför de ibland kallas plug-in-hybrid). Skulle batteriet vara urladdad eller om du behöver extra kraft kommer förbränningsmotorn att ta vid.

Ladda eller tanka

Eftersom laddhybrider både har ett uppladdningsbart batteri och en vanlig förbränningsmotor behöver de både laddas med ström och tankas med traditionellt drivmedel.

Räckvidd

Räckvidden på el för en laddhybrid är sällan längre än 5-10 mil. Tanken med laddhybrider är att batteriet ska täcka upp för de korta vardagsresorna och att förbränningsmotorn ska ta vid på långresor.

Läs mer om laddhybrider

Symbol för hybrid med tankstation och batteri

Så fungerar en hybrid

En hybridbil, också kallad elhybrid, har en liten elmotor och ett litet batteri. Dessa används för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp. Batteriet går inte att ladda via ett eluttag utan laddas enbart genom bromskraftåtervinning när bilen körs.

Ladda eller tanka

En hybrid tankas med traditionellt drivmedel, oftast bensin. Tack vare att elmotorn och batteriet stöttar förbränningsmotorn kan avgasutsläppen ändå minskas markant.

Räckvidd

Eftersom en hybrid ständigt växlar mellan batteridrift och kraft från förbränningsmotorn talar man sällan om räckvidd på eldrift. Däremot nämner man ofta bränsleförbrukningen eftersom batteriet stöttar förbränningsmotorn och gör att bilen drar mindre bränsle per mil.

En parentes: mildhybriden

Numera görs också skillnad på hybrid och mildhybrid. En ”riktig hybrid” har en liten elmotor som kan driva bilen längre sträckor. Eller inte längre sträckor per se – snarare ett par hundra meter här och någon kilometer där. Men du kan alltså köra en hybrid helt på el med 0 avgasutsläpp, även om det är kortare sträckor åt gången.

En mildhybrid å sin sida har ingen elmotor alls. Den har ett batteri som kan ge extra kraft åt den fossildrivna motorn vid exempelvis start och acceleration. Detta för att ta udden av de värsta förbrukningstopparna och på så sätt minska den totala bränsleförbrukningen och därmed utsläppen.

Grå Volvo (PHEV) som laddas på grusplan

Vad betyder BEV, HEV och PHEV?

Har du börjat kolla runt på laddbara bilar har du kanske snubblat över förkortningarna BEV, HEV eller PHEV någon gång. Förkortningarna står för de engelska benämningarna på de olika typerna av elektriska bilar som vi just presenterat i denna artikel.

Därför tänker vi att det är lämpligt att du får dem uppräknat här. Du kan tacka oss vid tillfälle.

BEV (Battery Electric Vehicle) = elbil

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) = laddhybrid

HEV (Hybrid Electric Vehicle) = hybrid

Vilken typ passar mig?

Vilken typ av bil som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för möjligheter att ladda. Här har vi delat in sektionerna baserat på dina laddmöjligheter eftersom detta är den mest avgörande faktorn för om du ska välja en elbil, laddhybrid eller en hybrid.

Jag kan ladda ofta

Om du har möjlighet att installera en laddbox hemma där du parkerar eller kan ladda vid din arbetsplats kan du göra laddningen till en naturlig del av en vardaglig rutin. Då skulle en elbil passa bra, oavsett om du kör lite eller 10-20 mil om dagen.

Kan du ladda ofta passar även en laddhybrid eftersom du då kan se till att dina kortare vardagsresor alltid går på el. På så sätt kan du minska ditt CO2-avtryck markant.

Elbil som laddas hemma utanför en bostad
Har du möjlighet att installera laddbox hemma kan du enkelt göra laddningen till en naturlig del av din dagliga rutin. Då passar såväl elbil som laddhybrid.

Jag kan ladda ibland

Kör du inte så många mil dagligen räcker det faktiskt att du laddar din elbil någon gång i veckan. Du kan med andra ord ha en elbil och bara ladda den på offentliga platser eller snabbladdningsstationer. Där laddar du ungefär 80% på 30 minuter vilket för de flesta räcker gott och väl för hela veckans korta resor.

Även om du ibland gör längre resor som överskrider en elbils räckvidd kan en elbil passa eftersom det offentliga snabbladdningssystemet är dugligt väl utbyggt, framför allt utefter våra större vägar. Passa på att ladda medan du tar en paus.

Blev du nyfiken på om du skulle kunna ladda en elbil på de långresor du brukar göra? Se laddkartan över offentliga laddstationer här.

Elbil som laddas utanför en arbetsplats och en man som ställer in laddningen med mobilen
Har du bara möjlighet att ladda ibland kan faktiskt en elbil passa ändå. Kör du inte så många mil dagligen räcker det nämligen att ladda någon gång i veckan.

Om du bara har tillgång till laddning ibland kan även en laddhybrid vara ett bra alternativ eftersom den går på bränsle när du inte kan ladda. Det samma gäller om du ofta gör långa resor över 30-50 mil och inte har möjlighet att ladda efter vägen.

Genom att välja en laddhybrid kan du minska ditt klimatavtryck samtidigt som du ändå säkerställer att du tar dig fram när möjligheterna att ladda är begränsade.

En liten flaggning dock. En laddhybrid går inte att snabbladda på samma sätt som en elbil. Har du bara möjlighet att ladda korta stunder, exempelvis utanför gymmet eller affären, kommer din laddhybrid inte hinna laddas speciellt mycket och du går miste om eldriftsfördelen.

En laddhybrid som inte laddas gör ingen större klimatnytta. Välj då hellre en elbil eller en hybrid.

Jag kan inte ladda

Har du väldigt begränsade möjligheter att ladda en bil men ändå vill göra det du kan för miljön är en hybrid lämplig.

Tack vare att elmotorn och batteriet avlastar förbränningsmotorn minskar åtminstone ditt CO2-utsläpp per kilometer om du väljer en elhybrid. Varje kilometer man kan köra utan avgasutsläpp är ju en bra kilometer.

Förutom att det är bra för miljön är det också bra för din plånbok eftersom du får lägre skatt och minskade bränslekostnader.

Kvinna som springer inomhus på ett löpband, utanför på gatan laddas hennes elbil
Kan du bara ladda kortare stunder, exempelvis utanför gymmet eller affären, skulle en elbil kunna passa om du mest kör korta sträckor. Annars är en hybrid det bästa alternativet för dig som vill minska dina CO2-utsläpp.

Sammanfattning

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström. Den går 100% på el och tankas aldrig med fossila drivmedel. Eftersom räckvidden på moderna elbilar är så lång och det offentliga laddnätet är så pass utbyggt passar elbilar för väldigt många. Både de som kör kort och de som kör långt samt de med begränsade möjligheter att ladda.

En laddhybrid kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor och behöver därför både laddas och tankas. Laddhybrider har större flexibilitet vad gäller hur långt du kan köra utan att ladda. De passar därför både den som kör mycket korta sträckor och den som regelbundet gör långresor. För att en laddhybrid ska komma till sin absoluta rätt bör den dock laddas ofta så att den mesta av körningen går på el.

En hybrid har ett batteri som laddas genom bromskraftåtervinning och en elmotor som stöttar förbränningsmotorn. Bilen går inte att ladda med ström utan tankas med fossila drivmedel. En hybrid passar dig som inte kan eller har begränsade möjligheter att ladda, samt dig som inte känner dig redo att köpa en elbil eller laddhybrid riktigt ännu. Det är också okej, alla måste inte ha elbilar.



Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-16

Bilbolaget

2021-03-29

Relaterade artiklar Se alla

Så lång tid tar det att ladda elbil eller laddhybrid

Lär dig vad som påverkar laddhastigheten och hur du räknar du ut laddtiden för din elbil eller laddhybrid. Inkl. tips för snabbare laddning.

Så mycket kostar det att ladda en elbil 2024

Vad kostar det att ladda en elbil? Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Vi visar hur med enkla exempel.

Elbilar är renare än fossildrivna bilar

En ny rapport konstaterar att elbilar är renare än fossildrivna bilar även ur ett livstidsperspektiv, men några saker påverkar skillnaderna.

Fakta om elbilar 2024: många fördelar och få nackdelar

Det finns fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. De är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra och kräver mindre underhåll.

Se alla