Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Gemensamt för elbilar, laddhybrider och hybridbilar är att de alla har ett batteri som kan driva bilen för att på så sätt minska bilens avgasutsläpp. Det som skiljer dem åt är huruvida bilen också har en förbränningsmotor och om de går att ladda eller ej. Lär dig om skillnaderna och vilken typ som passar dig bäst.

Symbol för elbil med batteri och strömkabel

Elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från en laddbox eller laddstation. Genom bromskraftåtervinning laddas batteriet också under körning. En ren elbil har ingen förbränningsmotor och alltså noll avgasutsläpp.

Ladda eller tanka

Eftersom en elbil enbart drivs av en elmotor tankar du den aldrig med bensin eller diesel. Istället för att tanka laddar du bilens batteri via en laddbox hemma eller på en offentlig laddstation.

Räckvidd

Räckvidden på en ren elbil är förhållandevis lång. Flera modeller har upp till 50-60 mils räckvidd, vissa ännu längre. Hur långt du kommer på en laddning beror främst på hur mycket energi bilens batteri kan lagra samt hur effektiv bilen är.

Läs mer om elbilar

Symbol för laddhybrid med tankstation, batteri och strömkabel

Laddhybrid

En laddhybrid, även kallad plug-in-hybrid, kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Laddhybriden kan laddas med ström från en laddbox eller en laddstation (det är därför de ibland kallas plug-in-hybrid). Skulle batteriet vara urladdad eller om du behöver extra kraft kommer förbränningsmotorn att ta vid.

Ladda eller tanka

Eftersom laddhybrider både har ett uppladdningsbart batteri och en vanlig förbränningsmotor behöver de både laddas med ström och tankas med traditionellt drivmedel.

Räckvidd

Räckvidden på el för en laddhybrid är sällan längre än 5-10 mil. Tanken med laddhybrider är att batteriet ska täcka upp för de korta vardagsresorna och att förbränningsmotorn ska ta vid på långresor.

Läs mer om laddhybrider

Symbol för hybrid med tankstation och batteri

Hybrid

En hybridbil, också kallad elhybrid, går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas enbart genom bromskraftåtervinning när bilen körs. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp.

Numera görs också skillnad på hybrid och mildhybrid. En ”riktig” hybrid har en liten elmotor som kan driva bilen längre sträckor. Eller inte längre sträckor per se – snarare ett par hundra meter här och någon kilometer där. Men du kan alltså köra en hybrid helt på el med 0 avgasutsläpp, även om det är kortare sträckor åt gången.

En mildhybrid å sin sida har ingen elmotor alls. Den har ett batteri som kan ge extra kraft åt den fossildrivna motorn vid exempelvis start och acceleration. Detta för att ta udden av de värsta förbrukningstopparna och på så sätt minska den totala bränsleförbrukningen och därmed utsläppen.

Ladda eller tanka

En hybrid tankas med traditionellt drivmedel, oftast bensin. Tack vare att elmotorn och batteriet stöttar förbränningsmotorn kan avgasutsläppen ändå minskas markant.

Räckvidd

Eftersom en hybrid ständigt växlar mellan batteridrift och kraft från förbränningsmotorn talar man sällan om räckvidd på eldrift. Däremot nämner man ofta bränsleförbrukningen eftersom batteriet stöttar förbränningsmotorn och gör att bilen drar mindre bränsle per mil.


Vilken typ passar mig?

Vilken typ av bil som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för möjligheter att ladda.

För vem passar en elbil?

Eftersom räckvidden på moderna elbilar är så lång och det offentliga laddnätet är så pass utbyggt passar elbilar för väldigt många.

Jag kan ladda ofta: Om du har möjlighet att installera en laddbox hemma där du parkerar eller att ladda en bil vid din arbetsplats kan du göra laddningen till en naturlig del av en vardaglig rutin. Då skulle en elbil passa bra, även om du dagligen kör 10-20 mil.

Jag kan ladda ibland: Kör du inte så många mil dagligen räcker det faktiskt att du laddar din elbil någon gång i veckan. Du kan med andra ord ha en elbil och bara ladda den på offentliga platser eller snabbladdningsstationer. Där laddar du ungefär 80% på 30 minuter vilket räcker gott och väl för hela veckans korta resor.

Även om du ibland gör längre resor som överskrider en elbils räckvidd kan en elbil passa eftersom det offentliga snabbladdningssystemet är dugligt väl utbyggt, framför allt utefter våra större vägar. Passa på att ladda medan du tar en paus.

Blev du nyfiken på om du skulle kunna ladda en elbil på de långresor du brukar göra? Se laddkartan över offentliga laddstationer här.

Känns det som något för dig?
Besök vår sida » Elbilar

För vem passar en laddhybrid?

Eftersom laddhybrider har större flexibilitet vad gäller hur långt du kan köra utan att ladda passar de bra om ofta kör korta sträckor eller långa resor utan möjlighet att ladda.

Jag kan ladda ofta: Har du möjlighet att ladda hemma eller på arbetsplatsen kan du se till att dina kortare vardagsresor alltid går på el. På så sätt kan du minska ditt CO2-avtryck markant.

För att en laddhybrid ska komma till sin absoluta rätt bör den laddas ofta så att den mesta av körningen går på el.

Jag kan ladda ibland: Om du kör desto mer och bara har tillgång till laddning ibland är också en laddhybrid ett bra alternativ eftersom den går på bränsle när du inte kan ladda. Det samma gäller om du ofta gör långa resor över 30-50 mil och inte har möjlighet att ladda efter vägen.

Genom att välja en laddhybrid kan du minska ditt klimatavtryck samtidigt som du ändå säkerställer att du tar dig fram när möjligheterna att ladda är begränsade.

Känns det som något för dig?
Besök vår sida » Laddhybrider

För vem passar en hybrid?

Jag kan inte ladda: Har du väldigt begränsade möjligheter att ladda en bil men ändå vill göra det du kan för miljön är en hybrid lämplig. Tack vare att elmotorn och batteriet avlastar förbränningsmotorn minskar ditt CO2-utsläpp per kilometer. Varje kilometer man kan köra utan avgasutsläpp är ju en bra kilometer.

Förutom att det är bra för miljön är det också bra för din plånbok eftersom du får lägre skatt och minskade bränslekostnader.Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2022-09-14

Bilbolaget

2021-03-29

Relaterade artiklar Se alla

Klimatbonusen upphör 8 november 2022

Regeringen meddelar att klimatbonusen upphör. Den som köper eller beställer en klimatbonusbil efter 8 november 2022 kommer inte att få bonus.

Test av Volvo XC60 Recharge – vi provkör den populära laddhybriden

Vi provkör den populära laddhybriden Volvo XC60 Recharge T8 och testar vad bilen går för. Se bilder och läs vårt utlåtande här.

Volvo C40 och XC40 Recharge får längre räckvidd och bakhjulsdrift

Elbilarna Volvo C40 och XC40 Recharge har uppdaterats. Dessutom lanseras en Extended Range-version som ger över 500 km i räckvidd.

Volvo lanserar ny elbil – sjusitsiga EX90

Allt du behöver veta inför lanseringen av den stora och helt eldrivna SUV:en Volvo EX90. Se bilder, läs om funktioner och mycket mer.

Se alla