Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bästa bilarna – se listan för 2024

Nya bilar produceras titt som tätt. För dig som är på jakt efter den bästa familjebilen, pickupen eller transportbilen kan det vara tidskrävande och förvirrande att jämföra tekniska specifikationer. Därför har vi gjort en sammanställning av de bästa bilarna som vunnit och blivit nominerade i prestigefyllda tävlingar. För att du så enkelt som möjligt ska kunna hitta den bästa bilen för dig och din livsstil.

I den här sammanställningen kommer du att få ta del av förstklassiga bilar som uppfyller olika typer av behov, krav och önskemål. Vi kan möjligtvis framstå som lite partiska eftersom vi säljer några av dessa modeller, men värt att nämna är att pristävlingarna har arrangerats av oberoende organisationer som vi inte kan påverka.

I detta tillfälle tar vi på oss public service-hatten och informerar dig, hyfsat neutralt, om de bästa bilarna i årets tävlingar. Möjligtvis med ett extra fokus på modeller vi tycker lite extra mycket om, på grund av helt acceptabla anledningar. (Wink, wink).

Bästa bilen 2024

Årets bästa bil är en internationell tävling som består av kunniga motorjournalister. De utser årligen den bästa bilen. Årets vinnare av bästa bil 2024 är… (drumroll please) Renault Scenic E-Tech 100% electric!

Renault Scenic E-tech 100% electric, den bästa bilen 2024.
Mångsidiga Renault Scenic E-tech 100% electric vann tävlingen Årets bästa bil 2024.

Scenic E-tech är en 100% elektrisk bil som levererar på alla fronter. Dess stilrena och tidlösa design imponerar samtidigt som prestanda, funktionalitet och effektivitet håller en hög nivå. Det är en mångsidig bil som erbjuder ett modernt utseende, både invändigt och utvändigt.

Att juryn röstade fram just Scenic till ”Årets bil” kommer inte som en chock med tanke på dess framträdande funktioner och 5-stjärniga säkerhetsbetyg av EuroNCAP. Den är utrustad med en värmepump för att bevara räckvidden vid minusgrader vilket är perfekt för bilkörning på vintertid. Den har, utöver dessa särskiljande egenskaper, två stora skärmar och Google inbyggt för en optimal användarupplevelse.

Blev du sugen på att testa årets bästa bil? Läs mer om Scenic E-Tech och boka en provkörning.

Om tävlingen Årets bil

Årets bil, eller Car of The Year som det så fint heter på engelska, är en prestigefylld tävling. En jury med motorkunniga journalister röstar tillsammans fram den bästa bilen utifrån vissa kriterier. Juryn består av 58 journalister från 22 länder.

Bilarna bedöms på design, komfort, säkerhet, prestanda, funktionalitet, miljömässig hållbarhet, pris, teknisk innovation och värde för pengarna. Tillsammans väljer juryn finalisterna och vinnaren av årets bästa bil. Hela 28 bilar var nominerade men efter en gedigen bedömning stod slutligen 7 starka finalister kvar.

Finalister i pristävlingen för bästa bil 2024 var:

  • Renault Scenic E-Tech
  • Volvo EX30
  • Toyota C-HR
  • Kia EV9
  • Byd Seal
  • BMW 5-serie
  • Peugeot 3008/e-3008

Bästa familjebilen 2024

Den bästa familjebilen är en svensk tävling som anordnas av tidningen Motorföraren. Vinnaren av Årets bästa familjebil 2024 är Renault Austral.

Renault Austral, den bästa familjebilen 2024.
Den mångsidiga, rymliga och tekniskt innovativa Renault Austral är för dig som söker en prisvinnande bil med grymma kvaliteter som erbjuder en kompromisslös körupplevelse.

Renault Austral har en rad avancerade säkerhetsfunktioner som bidrar till dess pålitlighet och trygghet på vägen. Det är en bil för dig som inte vill kompromissa med stil, design och säkerhet.

I och med att Renault Austral är en bränslesnål mildhybrid passar den perfekt till familjer som inte har möjlighet att ladda hemma men som ändå vill ta del av fördelarna med viss elektrifierad drivkraft.

Juryn motiverade sitt val av Renault Austral som årets familjebil med att den är säker, har gott om utrymme och ett multimediasystem med Google inbyggt. Dessa är alla viktiga aspekter för mångsidiga familjebilar som också ska vara anpassade för de yngre passagerarna vad gäller komfort, underhållning och utrymme för packning.

Är du lika förtjust i denna SUV som juryn i pristävlingen var? Kika in Renault Austral och boka en provkörning så kan du också bedöma den efter dina egna kriterier.

Om tävlingen Årets familjebil

Årets familjebil utses årligen av den ideella trafiksäkerhetsorganisationen MHF:s medlemstidning, Motorföraren. Prisutdelningen är en prestigefylld utnämning av en ekonomisk, miljövänlig, praktisk och säker ny bil. Juryn består av nio motorkunniga journalister som tillsammans har röstat fram finalisterna och vinnaren.

De tre finalisterna utmärker sig när det kommer till säkerhet, funktion och effektivitet. Konkurrensen är väldigt tuff i SUV-segmentet och det gäller att sticka ut på andra sätt.

Finalister i pristävlingen för årets familjebil 2024 var:

Bästa transportbilen 2024

Varje år utses den bästa transportbilen i en internationell pristävling. År 2024 vann Ford Transit Custom priset för bästa transportbil. Välförtjänt, tycker vi.

Ford Transit Custom, den bästa transportbilen 2024.
Med den prisvinnande transportbilen Ford Transit Custom och dess Pro Power Onboard funktion slipper du begränsningar. Jobba var du vill, när du vill.

Transit Custom är en tålig och praktisk skåpbil som gör jobbet enklare och mer effektivt. Den erbjuder ett brett urval av drivlinor. Välj Transit Custom som plug-in hybrid, 100% elektrisk eller med traditionell dieselmotor.

Med sin robusta kaross och elektroniska stabilitetskontroll kan du känna dig trygg och säker på vägen. Du har även möjlighet att välja Pro Power Onboard som tillval vilket gör det möjligt att ladda dina verktyg och lampor oavsett var du befinner dig.

Blev du nyfiken på modellen? Läs mer om Ford Transit Custom.

Om tävlingen Årets transportbil

International Van of the Year (IVOTY) är en internationell ideell organisation som består av 25 journalister från jordens alla hörn som arbetar för diverse bil- och motortidningar. Organisationen utser årligen den bästa transportbilen och den bästa pickupen bland de nya fordon som lanserats på bilmarknaden inom respektive kategori.

För att bli nominerad i tävlingen ska transportbilarna vara nya eller uppdaterade och i serieproduktion vid slutet av året när prisutdelningen äger rum. Är det en uppdaterad version måste den ha fått en betydande teknisk förbättring jämfört med tidigare generation.

Juryn bedömer de nominerade fordonen efter samma kriterier som konsumenterna ställer på en transportbil. Alltså lastkapacitet, hållbarhet, prestanda och tekniska funktioner som underlättar det vardagliga arbetet.

Nominerade transportbilar 2024 var:

Bästa pickupen 2024

Den bästa pickupen utses årligen i en internationell pristävling. Årets bästa pickup 2024 är Ford Ranger. Ford levererar!

Den bästa pickupen 2024, Ford Ranger.
Med Ford Ranger kan du stilfullt glida fram på vägarna, riktigt nöjd med vetskapen om att du har den bästa pickupen.

Ford Ranger är den bästa pickupen för dig som värderar imponerande drag- och lastkapacitet, kraftfullhet, smart teknik och enastående komfort. Med sin rymliga och bekväma kupé samt specialbyggda fjädring garanteras du en skön och komfortabel resa var du än ska. Ford Ranger erbjuder hög prestanda, smarta funktioner och är en riktigt allt-i-allo pickup som tar dig fram var som helst, när som helst.

Ford Ranger är en prisvinnande pickup som vunnit totalt tre gånger. Pickupen vann pris 2013, 2020 och nu 2024. Ford har alltså gjort hattrick med sitt tredje pris för bästa pickup med bästsäljande Ford Ranger. Tre vinster talar för sig själv, enough said.

Vill du provköra årets bästa pickup? Läs mer om Ford Ranger och boka provkörning.

Om tävlingen Årets bästa pickup

Det är samma organisation och jury som utser årets bästa transportbil som avgör vem vinnaren i pickup-kategorin blir. Kriterierna i denna tävling liknar de i pristävlingen för bästa transportbil. I denna tävling bedöms fordonets användbarhet och prestanda samt dess ekonomiska och logistiska effektivitet.

Nominerade pickups för 2024 var:

Sammanfattning

Det har varit en fin prissäsong för Renault och Ford i år då de har kammat hem två priser var i prestigefyllda tävlingar. Scenic E-tech 100% electric vann priset årets bästa bil eftersom den levererar på samtliga fronter och visar på hög teknisk innovation med föraren i fokus.

Motorjournalister med stor kunskap om fordon har tillsammans utsett de nominerade och prisvinnande bilarna. Är du osäker på vilken bil du ska köpa? Då kanske dessa tävlingar och utvalda bilar kan bli en guide för dig och ditt nästa bilköp.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-03-04

Relaterade artiklar Se alla

Billån och kontantinsats – köpa bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Nu ännu tryggare att köpa begagnad bil av bilhandlare

Nya konsumentköplagen gör det lättare att köpa begagnad bil och hindrar handlare från att använda friskrivningar som ”säljes i befintligt skick”.

Leasa eller köpa bil 2024 – vi jämför lån och privatleasing

Vad är skillnaden mellan billån och privatleasing? Vad ska man egentligen välja? Vi reder ut alla frågetecken och vägleder dig i beslutet.

12 fördelar med att köpa begagnad bil på Bilbolaget

Är du på jakt efter en begagnad bil? Här är 12 (väldigt övertygande) anledningar till varför du bör köpa den av oss på Bilbolaget.

Se alla