Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Förmånsbil ur arbetsgivarperspektiv – kostnader för företaget

En förmånsbil är en bra förmån du som företagare kan erbjuda dina anställda. Det är företaget som äger eller leasar bilen och betalar alla fasta kostnader. Föraren å sin sida får använda bilen både i tjänsten och privat, vilket innebär att hen ska förmånsbeskattas. Här går vi igenom hur det fungerar ur företagsperspektiv och berättar vad det kostar för företaget att erbjuda de anställda förmånsbil.

De flesta artiklar om förmånsbil handlar om hur det fungerar för den anställde. I den här artikeln ska vi istället fokusera på hur det fungerar för företaget som äger bilen. Vi kommer fokusera på kostnaderna kopplade till ägandet.

Är du förare och vill veta hur förmånsbil fungerar för dig? Då ska du istället läsa vår artikel Förmånsbil – så fungerar det för dig som förare.

Vad kostar förmånsbil för företaget?

När man köper en förmånsbil på företaget är det företaget som äger bilen och ska betala alla fasta kostnader. Förutom bilens pris eller leasingkostnad ska företaget alltså betala skatt och försäkring för bilen.

En sak värd att notera är att företaget i vissa fall kan dra av momsen på kostnaden för bilen. Vid företagsleasing kan du exempelvis göra 50 procent momsavdrag för leasingavtalet, förutsatt att bilen används minst 100 mil per år i verksamheten. Köper företaget bilen kan du inte dra av någon moms.

Säljare som hjälper företagskund välja förmånsbil/tjänstebil på Bilbolaget
Om företaget väljer att leasa en förmånsbil kan du dra av 50% av momsen för leasingavtalet. Verkar det krångligt? Ta hjälp av en av våra säljare.

Fasta och rörliga kostnader

Utöver de fasta kostnaderna för förmånsbilen tillkommer rörliga kostnader, exempelvis däckskifte, service och reparationer. Ytterligare rörliga kostnader är driftskostnader såsom drivmedel, parkering samt trängsel- och broavgifter. Företaget kan göra 100 % momsavdrag för alla driftskostnader.

Det är viktigt att dela upp driftskostnader kopplade till tjänsteanvändningen och de driftskostnader som kan härledas till den anställdes privata körning. För att hålla ordning på detta är det vanligt att den anställde för körjournal.

Arbetsgivaren ska stå för alla kostnader kopplade till tjänstekörningen men det är vanligt att företaget betalar även de rörliga kostnaderna för privata resor.

Betalar företaget alla dessa summor, exempelvis genom att ge den anställde ett CarPay-kort som används för att betala allt drivmedel, kommer den anställde att förmånsbeskattas för alla kostnader kopplade till den privata körningen.

Dessa kostnader ska företaget betala

  • Bil inkl. extrautrustning
  • Fordonsskatt
  • Försäkring
  • Besiktning
  • Service, däckskifte mm.
  • Driftskostnader (för tjänsteanvändning)

Vill du lära dig mer om alla kostnader kopplade till bilägandet? I företagssammanhang pratar man ofta om TCO, det vill säga den totala ägandekostnaden för en bil. Läs vår artikel TCO för tjänstebil – därför är kalkylen så viktig.

Arbetsgivaravgift på bilförmånen

En förmånsbil innebär också att den anställde har rätt att använda bilen privat och då tillkommer ett förmånsvärde som den anställde själv betalar skatt på varje månad. Du som arbetsgivare ska i detta fall betala arbetsgivaravgift samt göra skatteavdrag på den förmånen.

Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent på den bruttolön och de förmånsvärden som företaget betalar ut.

Så beräknas bilens förmånsvärde

Barn i skolbänk, får knappast träna på att räkna ut vad en förmånsbil kostar företaget
På med läsglasögonen och aktivera hjärnan, nu drar vi till skolan och räknar förmånsvärde ur företagsperspektiv!

Räkneexempel

Låt oss titta på ett räkneexempel för att tydliggöra det här. För enkelhetens skull (och för att vi tycker att det är roligt att få känna oss som mattelärare i grundskolan) hittar vi på en anställd. Vi säger att hen heter Pelle.

Pelle har inte 14 äpplen, men en Volvo V60 som förmånsbil. Snällt av dig!

Förmånsvärdet för bilen läggs till på den anställdes, alltså Pelles, lön. Pelle har 40 000 kronor i lön före skatt och hans bil har ett förmånsvärde på 6 000 kr. Det betyder att företaget ska betala arbetsgivaravgift och göra skatteavdrag för 46 000 kronor totalt.

Utan förmånsbil
Lön: 40 000 kr
Skatt (32% av 40 000 kr): 12 800 kr
Nettolön (40 000 – 12 800): 27 200 kr
Arbetsgivaravgift (40 000 x 0,3142): 12 568 kr

Med förmånsbil
Lön: 40 000 kr
Förmånsvärde: 6 000 kr
Skatt (32% av 46 000 kr): 14 720 kr
Nettolön (40 000 – 14 720): 25 280 kr
Arbetsgivaravgift (46 000 x 0,3142): 14 453 kr

Enligt exemplet ovan blir Pelles ”lön” 6 000 kr högre i månaden med förmånsbilen, vilket innebär att kostnaden för företaget ökar med 31,42 procent av det förmånsvärdet. I detta fall 1 885 kr per månad.

Här ska det tilläggas att denna uträkning är baserad på att Pelle betalar 32 procent i skatt. Tjänar dina anställda så pass mycket att de kommit över brytpunkten för statlig skatt kommer du dra upp till 55 procent i marginalskatt.

Två förvirrade får som inte förstår det här med förmånsbil ur företagsperspektiv

Känner du dig mer förvirrad nu än när du började läsa? Sorry! Låt en av våra kunniga företagsrådgivare eller säljare hjälpa dig istället. De är specialister på att förklara allt som är krångligt.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-17

Bilbolaget

2023-12-12

Relaterade artiklar Se alla

Det blir billigare med förmånsbil under 2025

Prisbasbeloppet höjs medan statslåneräntan sänks. I praktiken innebär det att det under 2025 kommer att bli billigare med tjänstebil. Woho!

Nytt stöd för företag som köper eldrivna transportbilar

Nu införs ett stöd för företag som köper eldrivna lätta lastbilar, på upp till 50 000 kr i bonus. Vi lär dig allt om stödet & hur du ansöker.

Förmånsbil – så fungerar det för dig som förare

En förmånsbil får du köra både i tjänsten och privat. Vi berättar hur det fungerar, vilka regler som finns och vad du som förare betalar.

Tjänstebil 2025 – smarta tips & regler

Tjänstebil är en person- eller transportbil som ägs, betalas och används av företag. Vi berättar hur den får användas och vem som betalar.

Se alla