Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

TCO för tjänstebil – därför är kalkylen så viktig 2025

TCO är ett begrepp som allt oftare förekommer i bilköpssammanhang. Framför allt diskuteras det när det är företag som ska skaffa tjänstebil men principen är givetvis den samma även för privatpersoner. Det handlar nämligen om att se till den totala ägandekostnaden för en bil istället för att bara se till inköpspriset. Anledningen till att det är så viktigt? Du kan få en dyrare bil för samma månadskostnad som en mycket billigare. Vem vill inte det liksom!?

Denna artikel tar cirka 4-5 minuter att läsa. Vill du hoppa direkt till sammanfattningen kan du klicka här.

TCO står för Total Cost of Ownership och är i grunden ett företagsekonomiskt begrepp som bland annat förekommer vid kalkylering i samband med investeringsbeslut. Den totala ägandekostnaden omfattar såväl anskaffningskostnad som driftskostnad och begreppet innebär att man tar hänsyn till både direkta och indirekta kostnader.

Hmmm, kanske du känner nu. Många ord som är lite svåra att ta till sig. Låt oss sätta det i ett tydligare sammanhang.

Känner du så här så fort något säger ”företagsekonomiska begrepp”? Ingen fara, vi förklarar vad TCO betyder på vettig svenska med.

Vad betyder TCO för bil?

För tjänstebil och privatägd bil är TCO ett sätt att beräkna och försöka uppskatta alla kostnader för bilinnehavet. Det handlar såklart om bilens inköpspris, men också om eventuell värdeminskning samt kostnader för försäkring, skatt och annat kopplat till ägandet av bilen.

Utöver detta räknas också de rörliga kostnaderna in, det vill säga exempelvis bränsle, service, reparationer och annat.

På svenska säger vi total ägandekostnad och det betyder alltså ordagrant vad det låter som: den totala kostnaden för att äga en bil.

Att räkna TCO är bra för såväl företag som privatpersoner eftersom det ger en tydligare bild av kostnaden för bilinnehavet. I denna artikel kommer vi emellertid att mest fokusera på det ur företagsperspektiv.

Volvo V60, en av Sveriges vanligaste tjänstebilar.
Volvo V60, en av Sveriges vanligaste tjänstebilar. Modellen ligger förhållandevis högt sett till prisbasbelopp, men en TCO-uträkning kan visa att den blir billigare per månad än du kanske trott.

TCO eller prisbasbelopp

Förr talade tjänstebilsförare och företag om prisbasbelopp. Man hade exempelvis 7,5 prisbasbelopp att köpa tjänstebil eller förmånsbil för.

Eeeeh, nu blev det sådär kryptiskt igen. Prisbasbelopp?
(Vet du precis vad basbelopp är kan du hoppa över nästa stycke, vi kommer nämligen förklara det nu.)

Prisbasbelopp, eller basbelopp, är ett fastställt belopp som används bland annat för beräkning av olika förmåner och avgifter. Värdet justeras årligen för att spegla prisutvecklingen i samhället och fastställs av regeringen och SCB (Statistiska Centralbyrån). År 2025 är prisbasbeloppet 58 800 kronor (fast det är inte speciellt viktigt för artikeln egentligen).

Visst ser man att hon tänker ”Visste du verkligen inte vad prisbasbelopp är? Det vet JAG.”

Även om många företag och tjänstebilsförare fortfarande talar om antal prisbasbelopp att välja bil för, håller en förflyttning mot TCO på att ske.

Det är givetvis lite mer komplicerat att beräkna, eftersom TCO-kalkylen tar hänsyn till både fasta och rörliga kostnader, men fördelen är att man får en bättre överblick över alla kostnader kopplade till bilinnehavet. Inköpspriset är ju trots allt bara en del i kalkylen.

En TCO-baserad bilpolicy fokuserar på bilens faktiska månadskostnad istället för inköpspriset. En bil med högre inköpspris kan nämligen bli billigare på sista raden – både för föraren och företaget.

Så mycket kostar förmånsbilen för dig som förare

Bonus Malus har gjort det viktigare

En av de främsta anledningarna till att det blir allt viktigare att räkna TCO för företagets bilar är Bonus Malus-systemet med den förhöjda malusskatten i spetsen.

Malus-beskattningen, det vill säga att bensin- och dieselbilar med höga CO2-utsläpp straffas med högre skatt de första tre åren, ger stor kostnadspåverkan för både företaget och förmånstagaren.

Detta då vägtrafikskatten på en Malus-bil kan skilja mot en elbil med över 15 000 kr/år. En sak som givetvis påverkar TCO-kalkylen markant – bara här kan det alltså skilja med över 1 000 kr i månaden mellan en dieselbil och en elbil.

Ford E-Transit är en eldriven transportbil
En elbil, till exempel Ford E-transit, kan bli billigare per månad än en fossildriven bil tack vare låg skatt och låga driftskostnader.

Elbilar bra exempel

Just elbilar och laddhybrider är bra exempel på varför det är bra att räkna TCO för företag. En eldriven bil kostar i regel mer än motsvarande bil med förbränningsmotor. Samtidigt är elbilars driftskostnad lägre, sett till såväl drivmedel som skatt och service.

Elbilar får också ”rabatt” när man räknar förmånsvärde. Upp till 350 000 kronor i något som kallas schablonavdrag. Något som gör att de kan bli mycket billigare att äga som förmånsbil trots att de i inköpspris kostar mycket mer.

Beräkna förmånsvärde – så fungerar reglerna

I längden betyder detta att de jämförbara kostnaderna mellan en fossildriven bil och en eldriven bil inte behöver vara så stora. En elbil som kostar 150 000 kronor mer i inköpspris kan sluta på samma månadskostnad, eller lägre, som en fossildriven bil.

Vilka är fördelarna med en TCO-beräkning?

Den mest uppenbara fördelen med att göra TCO-kalkyler är att du får en tydlig överblick över kostnaderna för bilägandet. Genom att räkna TCO för tjänstebilarna får företaget på så sätt viktig information för budgetering av framtida kostnader.

En TCO-beräkning ger också möjlighet att jämföra olika bilmodeller på ett korrekt sätt mot varandra, så att valet slutligen blir så bra och förmånligt som möjligt.

Ford har ett stort utbud av tjänstebilar
Vilken bil blir bäst ur ett ekonomiskt perspektiv för företaget? Det kan en TCO-kalkyl berätta.

Dessutom kan en grundlig TCO-analys även ge svar på vilken drivmedelstyp som är mest lönsam baserat på företagets behov. Ser förutsättningarna bäst ut för en traditionell förbränningsmotor, en laddhybrid eller en ren elbil?

Vad ska en TCO-kalkyl för tjänstebil innehålla?

En komplett TCO-kalkyl innehåller en mängd rader. Från inköpspris/listpris, leasingavgift och värdeminskning till skatt, försäkring, serviceavtal, sociala avgifter samt rörliga kostnader för exempelvis drivmedel, tvätt, hjulskifte och annat.

För att kunna göra en korret TCO-kalkyl behöver man alltså veta ungefär hur många mil om året bilen ska köras.

Lite beroende på varför man gör TCO-kalkylen kan den innehålla olika saker. Handlar det om att välja mellan två bilmodeller, säg en C40 elbil eller en XC60 bensinbil från Volvo, bör det främsta fokuset vara att titta på kostnaderna som hjälper er avgöra vilken av modellerna som blir mest förmånlig.

Exempelvis är leasingavgift, värdeminskning, ränta, skatt, försäkring, bonus och drivmedelskostnader viktiga att ha med då.

Om kalkylen görs för att kunna uppskatta företagets totala bilkostnader över tid ska saker som kostnad för däckhotell, tvättabonnemang och annat övrigt också inkluderas.

Blå Volvo C40 framifrån
Volvo C40 är dyrare än en liknande bensinbil. En TCO-kalkyl kan visa vilken av bilarna som blir billigast i längden.

Sammanfattning

TCO står för total cost of ownership och handlar, precis som det låter, om den totala ägandekostnaden. Genom att göra TCO-kalkyler inför bilköp kan företag få en mer korrekt bild av vad olika bilar kommer att kosta sett över tid.

Till exempel kan det visa sig att en bil som kostar 150 000 kronor mer i inköp kan ha samma, eller lägre, månadskostnad och förmånsvärde som en billigare bil. Det kan alltså löna sig, både för företaget och föraren, att räkna på TCO istället för att bara titta på prisbasbelopp.

Få färdiga TCO-kalkyler
Vi hjälper dig gärna göra TCO-kalkyler på tjänstebilar från Volvo, Hyundai, Ford, Renault och Dacia. Genom att sammanställa kostnaderna för den eller de bilar du är intresserad av kan vi hjälpa dig avgöra vilka fordon som är mest kostnadseffektiva utifrån företagets behov.

Kontakta oss idag


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2025-01-14

Bilbolaget

2022-02-28

Relaterade artiklar Se alla

Nytt stöd för företag som köper eldrivna transportbilar

Nu införs ett stöd för företag som köper eldrivna lätta lastbilar, på upp till 50 000 kr i bonus. Vi lär dig allt om stödet & hur du ansöker.

Förmånsbil ur arbetsgivarperspektiv

En förmånsbil är en bra förmån du som företagare kan erbjuda dina anställda. Vi berättar hur det fungerar och vad det kostar för företaget.

Skillnaden på förmånsbil, tjänstebil och personalbil

Det är stora skillnader mellan tjänstebilar, förmånsbilar och personalbilar, framför allt i hur de får användas och vad de kostar.

Tänk på detta när du väljer företagsbil

Att välja företagsbil kan vara svårt. Vi berättar vad du ska tänka på när du väljer bil till företaget och vilka fällor du ska undvika.

Se alla