Fördelar med elbilar (fler än du kanske tror)

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade. Att köra elbil är med andra ord både roligt, trivsamt, förmånligt och modernt. Här listar vi tio starka fördelar med elbilar men tar också upp några nackdelar.

Vi kommer lista både fördelar och nackdelar med elbilar i denna artikel. Men vi börjar väl med fördelar va? Det känns trevligast så.

Fördelar med elbilar

Fördel 1: Elbilar accelererar snabbare

En elbils motor håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att en elbil accelererar snabbare än en fossildriven bil eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start. Det gillar man ju!

Fördel 2: Elbilar har effektivare motor

Ytterligare en fördel med elbilar är att elmotorer är mycket effektivare än förbränningsmotorer. De insatta slänger sig med uttryck som att ”en elmotor har mycket högre verkningsgrad än en förbränningsmotor”. Enkelt förklarat innebär detta att den energi man tillför faktiskt används för att driva bilen framåt (kontra i en bil med förbränningsmotor där en hel del av energin bara blir värme).

Vill du lära dig mer om olika motorers verkningsgrad föreslår jag att du Googlar på detta. Själv kände jag att jag förfasades lite över hur lite av dieselns och bensinens energiinnehåll som faktiskt går åt till att driva bilen framåt.

Elbil som körs i stad
En fördel med elbilar är att de är tysta. Det gör att trafikbullret minskar i våra städer. Så skönt!

Fördel 3: Elbilar är tystare

Elmotorer är dessutom betydligt tystare än förbränningsmotorer. Det gör att du slipper motorbuller och störande ljud i kupén. Dessutom bidrar du till en trivsammare miljö för alla utanför bilen.

Fördel 4: Elbilar ger inga avgasutsläpp

Ska du köra bil är en elbil det absolut bästa valet ur miljösynpunkt eftersom du kör helt utan avgasutsläpp av koldioxid och kväveoxid.

Även om man räknar med utsläppen från elproduktionen vinner elbilar överlägset mot bensin- och dieseldrivna bilar, åtminstone i Sverige. Det samma gäller om man räknar på hela bilarnas livscykel, från produktion till skrot.

Vill du läsa mer om detta kan du kolla in artikeln ”Elbilar är renare än fossildrivna bilar”.

Karta med planerade laddstopp
Att köra mellan Umeå och Stockholm gör man kanske inte direkt var och varannan dag, men med god planering fungerar det utmärkt även med en elbil.

Fördel 5: Räckvidd de flesta klarar sig på

En elbils räckvidd påverkas av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som temperatur, vägförhållanden och förarens körstil. Många elbilar har idag 30-50 mil i räckvidd, något som gott och väl täcker körsträckan för de flesta vardagssysslor. Statistik visar nämligen att 90 procent av svenskarna kör mindre än 10 mil om dagen.

Vill du lära dig mer om elbilars räckvidd kan du besöka vår faktasida Räckvidd

Fördel 6: Elbilar kräver mindre underhåll

Elbilen har cirka 30 procent färre rörliga delar, vilket resulterar i att bilen inte kräver lika mycket underhåll som motsvarande bil med förbränningsmotor. Det i sin tur innebär ett mindre omfattande serviceprogram när bilen väl är på verkstaden och därmed lägre servicekostnad i regel. Dessutom är en elbil inte lika beroende av oljebyten som en bil med förbränningsmotor.

Volvo XC40 finns som både elbil och med bensinmotor
Att det är billigare att köra på el vet vi, men hur mycket skiljer det mellan en elmotor och en bensinmotor i samma bil?

Fördel 7: Elbilar är billigare att köra

Om vi bara räknar med vad drivmedlet kostar och hur mycket som går åt för att köra en mil vinner elbilar med hästlängder. Åtminstone om man laddar elbilen hemma. Laddar man på en superdyr laddstation som dessutom tar ut parkeringsavgift, ja då minskar glappet även om elbilen fortfarande vinner.


För att kunna jämföra detta på ett så korrekt sätt som möjligt har vi tittat på en modell som finns både som ren elbil och med bensinmotor: Volvo XC40.

XC40 på el
XC40 Recharge P6 har en batterikapacitet om 69 kWh och en uppskattad räckvidd på 422 km enligt WLTP. Räknar vi med en elkostnad om 3,23 kr per kWh innebär detta att det kostar cirka 5,3 kr/mil att köra en XC40 på el.

XC40 på bensin
XC40 T2 manuell bensin å sin sida beräknas förbruka 0,7 liter bensin per mil. Med dagens bensinpris (2022-09-12) på Tanka om 18,43 kr/liter (med rabatt från Volvokort eller CarPay) kostar det 12,9 kr/mil att köra en XC40 med bensin.

Både elpriserna och bensinpriserna är ju lite kaotiska att försöka säga ett snitt på just nu. För elpriset har vi valt att lägga på 1 kr på fjolårets snittpris för 1 kWh (inkl. skatter och avgifter) för villakunder (enligt statistik från Statistiska centralbyrån som avser perioden juli – december 2021 är en normal elkostnad för hushållskunder som bor i villa cirka 2,23 kr per kWh (vid förbrukning mellan 5000 och 15 000 kWh/år). Källa: https://elpriser24.se/kwh/


Elbil bonus malus grönt gräs
Ju ”grönare bil”, desto högre bonus enligt systemet för Bonus Malus.

Fördel 8: Elbilar är bonusberättigade

Enligt systemet med Bonus Malus får du som köper en elbil upp till 70 000 kronor i bonus. Här får man dock väga in att elbilar i regel är dyrare i inköp än fossildrivna bilar, men bonusen bidrar till att denna klyfta minskar.

Fördel 9: Elbilar har lägre skatt

Förutom att du som köper en ny elbil får bonus är skatten för elbilar dessutom väldigt låg. Du betalar faktiskt bara grundskatten på några hundralappar per år.

Jämför vi detta med en bensinbil som släpper ut över 75 g koldioxid per km bestraffas du istället enligt Malus-systemet med en förhöjd skatt de första tre åren. Är utsläppen högre än 125 g/km är avgiften per gram ännu högre och nu börjar det på riktigt göra ont i plånboken. Har du en dieselbil betalar du dessutom ännu mer i skatt i och med de så kallade miljö- och bränsletilläggen.

Du kan läsa mer om Bonus Malus här

Fördel 10: Du kan ladda hemma

Mja, den här fördelen förutsätter såklart att du bor så pass till att du faktiskt kan ladda hemma. Kan du det är det otroligt smidigt med laddningen. De flesta elbilskunder beskriver det som att man parkerar på ”bensinstationen” varje kväll. Istället för att behöva åka och tanka nu och då fylls bilen på hemma på uppfarten utan att du egentligen behöver göra något. In med sladden och gå in bara. Smidigt!

Bor du nu inte så till att du kan ladda hemma är det ändå förvånansvärt smidigt att ladda på offentliga laddstationer, exempelvis på arbetsplatsen, utanför gymmet eller mataffären. Du har också laddstationer med snabbladdare som i regel laddar upp till 80% på under 40 min.

Vill du lära dig mer om laddning av el- och laddhybrider?
Besök vår sida Allt om laddning

Röd Ford Mustang Mach-E som laddas hemma utanför huset. En klar fördel med elbilar är just det, att du kan ladda dem hemma.
”Det är som att parkera på bensinstationen varje kväll”.
Ja, lite så är det om du har en elbil du kan ladda hemma. Enkelt, enkelt, enkelt.

Nackdelar med elbilar

Eftersom vi sa att vi skulle lista några nackdelar kommer även de här. Den listan är inte alls lika lång som listan med fördelar dock, och flera av nackdelarna du säkert trodde fanns är egentligen bara fördomar. Men mer om det i samband med den sista nackdelen.

Nackdel 1: Elbilar är dyrare i inköp

Om man jämför samma bil med alternativet bensinmotor kontra elmotor är elmotorsalternativet i regel dyrare. Vi skriver ”i regel” eftersom vi inte gjort någon regelrätt undersökning och kontrollerat alla bilar som just nu finns på marknaden vid dags dato, men vid en snabb titt på olika bilmärken förefaller hur som helst så vara fallet.

Tittar man lite djupare på det hela och börjar jämföra ägandekostnader – där drivmedelspriser, skatt, kostnad för service, underhåll m.m. räknas in – jämnas mellanskillnaden emellertid ut eftersom en elbil är billigare att äga och för med sig andra ekonomiska fördelar.

Exakt var brytpunkten går varierar såklart från bil till bil, och glöm för all del inte bort att du än så länge får bonus vid köp av ny elbil, men att en elbil är dyrare i inköp är trots allt fortfarande en faktum som vi därför räknar som en nackdel.

Nackdel 2: Laddnätet är inte tillräckligt utbyggt

Om du har behov av att göra långresor med en bil är såklart möjligheten att tanka/ladda avgörande för hur långt du tar dig. Ofta hör man att laddnätet, och då i huvudsak utbudet av snabbladdare eftersom det är sådana vi vill kunna använda när vi är på väg någonstans, inte är tillräckligt utbyggt i Sverige. Det här är verkligen en sanning med modifikation och det beror helt på vilka långresor du vill göra. Utbudet av laddstationer är varierande i vårt avlånga land, inte tu tal om det, och det är såklart en nackdel.

Innan du helt avfärdar tanken på elbil av denna anledning föreslår vi dock att du tittar på en laddkarta, exempelvis ChargeFinder, och funderar över vilka långresor du gör/sannolikt skulle göra. Är det verkligen ett problem för dig eller finns det fler laddstationer än du trodde?

Utan att spoila för mkt gissar vi på det sistnämnda, något som gör att detta alltså antagligen inte är en nackdel för dig.

En nackdel med elbilar är att deras räckvidd är sämre på vintern. Men genom att ladda din elbil innan avfärd kan du maximera räckvidden på vintern.
Genom att ladda din elbil innan avfärd och förvärma bilen och batteriet kan du maximera räckvidden på vintern.

Nackdel 3: Räckvidden är sämre på vintern

När det är kallt ute försämras elbilars räckvidd. Detta beror på en mängd faktorer men framförallt är det kylan och motståndet från väglaget som drar ner räckvidden.

För oss i Sverige, med en vinter som ibland känns lång som 114 månader, är detta en klar nackdel. Samtidigt finns det flera saker du kan göra för att maximera räckvidden på vintern så det behöver inte innebära ett så stort problem. Framförallt inte om du i huvudsak mest kör kortare sträckor och kan ladda bilen hemma.

Vill du lära dig med om detta kan du läsa vår artikel Så maximerar du din elbils räckvidd på vintern.

Nackdel 4: Det finns många myter om elbilar som folk tror är sanna

”De fungerar inte i Sverige, de går inte att ladda, efter 3-4 år måste man byta batteri och det kostar multum” är bara några av påståendena om elbilar vi möts av lite nu och då.

Och det är svårt att bemöta elbilsskepticismen. Det kräver att man är ordentligt påläst (vilket du är nu, heja dig!) och att man kan sin fakta. Därför har vi skrivit en artikel där vi reder ut några av de vanligaste myterna om elbilar. Några har vi i princip redan avhandlat i den här artikeln, men det finns mycket mer godsaker att hämta. Trevlig läsning!

Till artikeln: 11 myter om elbilar

Renault Megane Electric elbil med många fördelar
Ungefär såhär nice är det att ha elbil.

Sammanfattning

Där har du det. Det finns några få nackdelar och ganska många fördelar med elbilar (och då har vi alltså enbart listat de vi anser är de tio främsta). Har du redan glömt bort dem kommer här en kort sammanfattning av fördelarna med elbil:

  1. De accelererar snabbare
  2. De har effektivare motorer
  3. De är tystare
  4. De har inga avgasutsläpp
  5. De har en räckvidd de flesta klarar sig på
  6. De kräver mindre underhåll
  7. De är billigare att köra
  8. De är bonusberättigade
  9. De har låg skatt
  10. Du kan ladda hemma

Elbilar är alltså bland annat tystare, har effektivare motorer, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll, har låg skatt och är bonusberättigade.

Dessutom är en elbil det bästa valet ur miljösynpunkt och de allra flesta av oss klarar oss utan problem på en elbils räckvidd till vardags. Så vad säger du, visst blir man sugen på att skaffa elbil?

Se alla elbilar i lager


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2022-09-12

Bilbolaget

2021-05-21

Relaterade artiklar

Höjd malusskatt och sänkt bonus – nya regler 2022

Nya regler för Bonus Malus gör att gränsen för hur mycket CO2 en bil får släppa ut sänks. Nya bensin- och dieselbilar blir dyrare att äga.

Elbilar är renare än fossildrivna bilar

Är elbilar verkligen bättre miljömässigt än fossildrivna bilar om vi även räknar med produktionen av bilen och elen den förbrukar? Ja!

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har alla batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.