Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Fördelar med elbilar

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade. Att köra elbil är med andra ord både roligt, trivsamt, förmånligt och modernt.

Effektivare motor, snabbare acceleration

En påtaglig fördel med elbilar är att elmotorer är mycket effektivare än förbränningsmotorer och att de håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att bilen accelererar snabbare eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start. Och det gillar man ju!

Elbil som körs i stad
En fördel med elbilar är att de är tysta. Det gör att trafikbullret minskar i våra städer. Så skönt!

Elbilar är tystare

Elmotorer är dessutom betydligt tystare än förbränningsmotorer. Det gör att du slipper motorbuller och störande ljud i kupén. Dessutom bidrar du till en trivsammare miljö för alla utanför bilen.

Inga avgasutsläpp

Ska du köra bil är en elbil det absolut bästa valet ur miljösynpunkt eftersom du kör helt utan avgasutsläpp av koldioxid och kväveoxid.

Även om man räknar med utsläppen från elproduktionen vinner elbilar överlägset mot bensin- och dieseldrivna bilar, åtminstone i Sverige. Det samma gäller om man räknar på hela bilarnas livscykel, från produktion till skrot. Vill du läsa mer om detta kan du kolla in artikeln ”Elbilar är renare än fossildrivna bilar”.

Karta med planerade laddstopp
Att köra mellan Umeå och Stockholm gör man kanske inte direkt var och varannan dag, men med god planering fungerar det utmärkt även med en elbil.

Räckvidd de flesta klarar sig på

En elbils räckvidd påverkas av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som temperatur, vägförhållanden och förarens körstil. Många elbilar har idag 30-50 mil i räckvidd. Något som gott och väl täcker körsträckan för de flesta vardagssysslor, då statistik visar att 90 procent av svenskarna kör mindre än 10 mil om dagen.

Mindre underhåll

Elbilen har cirka 30 procent färre rörliga delar, vilket resulterar i att bilen inte kräver lika mycket underhåll som motsvarande bil med förbränningsmotor. Det i sin tur innebär ett mindre omfattande serviceprogram när bilen väl är på verkstaden och därmed lägre servicekostnad i regel. Dessutom är en elbil inte lika beroende av oljebyten som en bil med förbränningsmotor.

Volvo XC40 finns som både elbil och med bensinmotor
Att det är billigare att köra på el vet vi, men hur mycket skiljer det mellan en elmotor och en bensinmotor i samma bil?

Billigare att köra

Om vi bara räknar med vad drivmedlet kostar och hur mycket som går åt för att köra en mil vinner elbilar med hästlängder. Åtminstone om man laddar elbilen hemma. Laddar man på en superdyr laddstation som dessutom tar ut parkeringsavgift, ja då minskar glappet även om elbilen fortfarande vinner.

För att kunna jämföra detta på ett så korrekt sätt som möjligt har vi tittat på en modell som finns både som ren elbil och med bensinmotor: Volvo XC40.

XC40 på el
XC40 Recharge har en batterikapacitet om 78 kWh och en uppskattad räckvidd på 418 km enligt WLTP. Räknar vi med en elkostnad om 1,50 per kWh innebär detta att det kostar cirka 2,8 kr/mil att köra en XC40 på el.

XC40 på bensin
XC40 T2 manuell bensin å sin sida beräknas förbruka 0,7 liter bensin per mil. Med dagens bensinpris på Tanka om 15,59 kr/liter (inräknat 20 öre rabatt från Volvokort eller CarPay) kostar det 10,9 kr/mil att köra en XC40 med bensin.

Elbil bonus malus grönt gräs
Ju ”grönare bil”, desto högre bonus enligt systemet för Bonus Malus.

Bonus och låg skatt med Bonus Malus-systemet

Enligt systemet med Bonus Malus får du som köper en elbil upp till 70 000 kronor i bonus. Här får man dock väga in att elbilar i regel är dyrare i inköp än fossildrivna bilar, men bonusen bidrar till att denna klyfta minskar.

Dessutom är skatten för elbilar väldigt låg, du betalar endast grundskatten på några hundralappar per år. Jämför vi detta med en bensinbil som släpper ut över 90 g koldioxid per km bestraffas du istället med en förhöjd skatt de första tre åren. Har du en dieselbil betalar du dessutom ännu mer i skatt i och med de så kallade miljö- och bränsletilläggen.

Du kan läsa mer om Bonus Malus här

Sammanfattning

Där har du det. Det finns alltså ganska många fördelar med elbilar. De är tystare, har effektivare motorer, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade.

Dessutom är de det bästa valet ur miljösynpunkt och de allra flesta av oss klarar oss utan problem på en elbils räckvidd till vardags. Så vad säger du, visst blir man sugen på att skaffa elbil?


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-05-21

Relaterade artiklar

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.

Så maximerar du din elbils räckvidd på vintern

Ju kallare det är, desto sämre räckvidd får din elbil. Men det finns sätt för dig att maximera räckvidden på vintern. Vi berättar hur.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

Elbilar är renare än fossildrivna bilar

En ny rapport konstaterar att elbilar är renare än fossildrivna bilar även ur ett livstidsperspektiv, men några saker påverkar skillnaderna.