Förmånsbil, tjänstebil eller personalbil – vi reder ut skillnaderna
Det finns många uttryck och termer kopplade till företagsbilar. De tre vanligaste är tjänstebil, förmånsbil och personalbil. Dessa tre begrepp blandas ofta ihop och många tror att de betyder samma sak. Det är dock stora skillnader mellan tjänstebilar, förmånsbilar och personalbilar, framför allt i hur de får användas och vad de kostar. Därför är det viktigt att du som företagare eller förare har koll på skillnaderna.
För att till fullo behärska språket i tjänstebilsdjungeln krävs nästan en universitetsutbildning. Ska du dessutom lära dig hur man räknar ut saker som förmånsvärde och TCO eller lista ut hur mycket bil man får för 7,5 prisbasbelopp, ja då är det bara att börja gnugga geniknölarna.
Den här artikeln är som grundkursen – företagsbil 101 om du så vill. Här går vi igenom det mest grundläggande: skillnaderna mellan tjänstebil, förmånsbil och personalbil.

Det hela är nämligen något förvirrande då termen tjänstebil används av många som ett samlingsnamn företagsbilar överlag. Det finns dock avgörande skillnader mellan tjänstebilar, förmånsbilar och personalbilar som är viktiga att känna till eftersom det påverkar hur du får använda bilen, vem som ska betala och vilka kostnader som tillkommer.
Tjänstebil – ska bara användas i tjänsten
En tjänstebil (kallas ibland även servicebil eller företagsbil) ägs av företaget och ska bara användas i verksamheten. Det är också företaget som betalar alla kostnader för bilen. Som anställd kan du använda bilen som arbetsredskap eller transportmedel i tjänsten, men när arbetsdagen är slut ska tjänstebilen parkeras på företaget.
Enligt Skatteverket får en tjänstebil dock användas för privata syften i ”ringa omfattning”. Det innebär vid högst 10 körtillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på maximalt 100 mil.

Förmånsbil – får även användas privat
En förmånsbil är en bil som företaget äger eller leasar men som du som anställd får använda både i tjänsten och för privat bruk. Om din arbetsgivare låter dig använda en tjänstebil privat är det alltså en förmånsbil.
En förmånsbil ägs och betalas av företaget men eftersom du får använda den privat räknas det som en löneförmån. Därför betalar du som förare inkomstskatt för en förmånsbil. Detta beskattas enligt en schablon där förmånsvärdet för bilen motsvarar den besparing du gör jämfört med att äga bilen själv.
Det låter måhända enkelt att förmånsbilen beskattas enligt en schablon, men att förstå själva uträkningen och teorin bakom är lika enkelt som att få en fyraåring att äta en glass i baksätet på en bil utan att spilla. Vi har gjort ett tappert försök (som vi faktiskt är rätt så himla nöjda över) att förklara hur man räknar ut förmånsvärdet här, ifall du blev nyfiken.

Personalbil – en förmån som blir kostnadsneutral för företaget
En personalbil är en slags förmånsbil eftersom den leasas av företaget men du som anställd får använda den för privat bruk. Skillnaden är att personalbilen är ett kostnadsneutralt alternativ för företaget eftersom du som anställd betalar för alla bilkostnader genom löneavdrag.
Kostnaderna för bilen betalas med bruttolöneavdrag, det vill säga före skatt. Du kan alltså dra nytta av företagets lägre inköpskostnader samt slipper betala för bilen med redan skattade pengar. Samtidigt sänks också din pensions- och sjukpenningsgrundande inkomst i och med detta, vilket kanske inte är så positivt.
Löneväxling är en ganska komplex fråga och det kan vara svårt att avgöra hur förmånligt det egentligen är för dig som anställd. Vill du veta mer har bland annat Unionen bra information om löneväxling. Det kan också vara klokt att ta hjälp av någon som är insatt i ämnet för att jämföra kostnaderna ifall du blir erbjuden en personalbil.
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Relaterade artiklar
TCO för tjänstebil – därför är kalkylen så viktig
TCO är ett sätt att beräkna alla kostnader för företagets bilinnehav. TCO-kalkylen hjälper dig välja den mest kostnadseffektiva tjänstebilen.
Tänk på detta när du väljer företagsbil
Att välja företagsbil kan vara svårt. Vi berättar vad du ska tänka på när du väljer bil till företaget och vilka fällor du ska undvika.