Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Volvo populäraste tjänstebilen – igen

När 2022 års fordonsdata summeras kan vi enkelt konstatera att Volvo är ohotade i toppen av listan över Sveriges populäraste tjänstebilar. Volvo har inte bara en utan tre modeller i topp: XC60, S/V60 och XC40.

Fordonsåret 2022 går nu till historien. Lika så gör Volvo som ännu en gång toppar listan som Sveriges populäraste tjänstebil.

Eller ja, termen tjänstebil är kanske inte helt korrekt. Statistiken från Mobility Sweden gäller antalet nyregistrerade personbilar som ägs av en juridisk person – företag alltså. Huruvida bilarna används som tjänstebilar, förmånsbilar eller annat vet vi förstås inte, men termen tjänstebil är så vedertaget accepterad att vi framledes använder den.

Volvo toppar listan över Sveriges populäraste tjänstebilar
Volvo XC60 blev Sveriges mest registrerade personbil med juridisk person (d.v.s. företag) som ägare.

Volvo XC60 Sveriges populäraste tjänstebil 2022

På plats nummer ett i listan med populära tjänstebilar återfinns Volvo XC60, en populär SUV som med komfort och rymlighet är en bil som gör sig lika bra i tjänsten som privat. Totalt har 9 148 Volvo XC60 registrerats på juridiska personer under 2022.

Vi provkör Volvo XC60 Recharge

Ytterligare tre Volvo på topp fem

Den näst mest registrerade företagsbilen är också en Volvo. Här slår man ihop S60 och V60 av modelltekniska skäl, men vi gissar att större delen av dessa köp avser kombiversionen V60. Med stort bagageutrymme, bekväm kupé och oslagbar körkomfort har den länge varit en riktig tjänstebilsfavorit.

Låt oss för sakens skull göra en liten trip down memory lane. Tittar vi på den samlade statistiken från januari 2014, då Mobility Swedens databas för första gången såg dagens ljus, leder Volvo S/V60 stort. Under dessa nio år har nästan 120 000 S/V60 registrerats på juridiska personer. Det är nästan 25 000 fler än tvåan Volvo XC60 och drygt 28 000 fler än trean Volkswagen Passat. Imponerande siffror!

Tillbaks till årets lista. Även på plats tre av de populäraste företagsbilarna finns en Volvo. Det är den mindre SUV:en XC40 som med drygt 6000 registreringar kniper tredjeplatsen före elbilen Volkswagen ID.4. På plats nummer fem kommer ytterligare en Volvo, den större modellen S90/V90.

Mest registrerade elbilarna och laddhybriderna

Väljer man att bara filtrera på nyregistrerade elbilar ser listan annorlunda ut. Då har vi istället Volkswagen ID.4 på plats ett, Testa model Y på plats två och Polestar 2 på plats tre. Volvo XC40 kommer på plats fyra.

Byter vi till laddhybrider är Volvo XC60 den mest registrerade, S/V60 kommer på plats två och Kia Ceed kniper tredjeplatsen. På fjärde plats kommer Ford Kuga.

En Volvo som kör på en landsväg, mot målet "Sveriges populäraste tjänstebil 2023"
Volvos väg mot målet ”Sveriges populäraste tjänstebil 2023” känns ganska chill. Ungefär som att vara ensam på vägen och sjunga Ed Sheeran för full hals. Inte mycket hotar deras framfart.

Populära tjänstebilar 2023

Med fyra bilar i topp fem är det lätt att konstatera att Volvo är det bilmärke flest svenska företag och förare väljer när de ska köpa ny bil. Om trenden håller i sig även 2023? Vi gissar det. Volvo har riktigt bra tjänstebilar och de samarbetar med bland andra Företagarna för att skapa konkurrenskraftiga erbjudanden för företag som ska köpa bil.

Dock lär det registreras fler rena elbilar under året, en kategori där Volvo inte är lika konkurrenskraftiga sett ur ett företagsperspektiv. Detta då det enbart är de mindre modellerna XC40 och C40 som finns som rena elbilar. Inte ett problem för privatpersoner, men när företag köper bilar är det något större modeller som tenderar att vara populärast. Samtidigt kommer antagligen försäljningen av laddhybrider vara fortsatt stark till företag och där har Volvo istället två av sina starkaste kort (XC60 och V60) att spela med.

Med det sagt gissar vi att en Volvo kommer toppa listan även nästa år, men vi tror att Volkswagen ID.4 kommer avancera och att Ford som märke ökar i popularitet. Vad tror du?

Vill du veta vilka modeller som blev årets populäraste när både privatpersoner och företag köpt bil 2022? Här listar vi dem.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2023-11-15

Bilbolaget

2023-01-13

Relaterade artiklar

Förmånsbil, tjänstebil eller personalbil – vi reder ut skillnaderna

Det är stora skillnader mellan tjänstebilar, förmånsbilar och personalbilar, framför allt i hur de får användas och vad de kostar för föraren och företaget.

TCO för tjänstebil – därför är kalkylen så viktig

TCO är ett sätt att beräkna alla kostnader för företagets bilinnehav. TCO-kalkylen hjälper dig välja den mest kostnadseffektiva tjänstebilen.

Tänk på detta när du väljer företagsbil

Att välja företagsbil kan vara svårt. Vi berättar vad du ska tänka på när du väljer bil till företaget och vilka fällor du ska undvika.

Beräkna förmånsvärde – regler 2023

Regler 2023: Så räknar du ut förmånsvärdet på en bil (det enkla sättet tar 60 sekunder) och tar reda på vad du som förare ska betala.